« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
ZAISTA STRAŠNO

Umirati od kolere u 21. stoljeću

UN tvrdi: 'ovo je apidemija bez presedana'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Zimbabve

,

umiranje

,

kolera

,

humanitarna pomoć

,

kolera u Zimbabveu

U epidemiji kolere u Zimbabveu smrtno je stradalo 746 osoba od kolovoza, prema podacima UN-a od 9. prosinca objavljenima u srijedu. Iako međunarodne snage svakodnevno pozivaju svijet na pomoć čini se kako su trenutno svima važnije brojke prodanih automobila i krdita nego broj nepotrebno umrlih negdje tamo daleko. No, nemojmo zaboraviti da je AIDS također bio tamo daleko i u međuvremenu je postao i naš problem.

Ukupno je pobrojano 15.572 sumnjivih slučajeva, prema podacima Ureda za usklađivanje humanitarnih poslova UN-a. Nijedna regija u zemlji nije pošteđena kolere.

Humanitarne agencije UN-a koje smatraju da je ova epidemija "bez presedana" u Zimbabveu, u nekoliko su navrata inzistirale na činjenici da njihove brojke odražavaju samo dio stanja te da je bolesnih i mrtvih sigurno puno više. S obzirom na siromaštvo Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF predviđaju da bi, nastavi li se ovako, epidemija mogla zahvatiti 60.000 ljudi.

Koleru možemo staviti u kategoriju bolesti 'prljavih ruku', a liječi se zaista širokim spektrom antibiotika te velikom količinom vode. Od izlječive bolesti u ovom trenutku, u zemlji koja svaki tjedan štampa nove novčanice i tone u neimaštini, umire stotine ljudi koji nemaju dovoljno tekućine, a kamoli antibiotik.

Liječnici ih napustili jer im je dosta volontiranja

Podaci su utvrđeni na bazi informacija dobivenih iz zdravstvenih centara u zemlji koji još rade, ali ih je mnogo zatvoreno jer su ih napustile medicinske sestre i liječnici kojima je prekipjelo što ne dobivaju nikakvu novčanu naknadu. (metro-portal)

10.12.2008. 13:18:58
Novi komentar
nužno
nužno