« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Danas se dijele Nobelove nagrade

Ove godine nagradu su dobila čak tri Francuza, za književnost i medicinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Nobelova nagrada

,

Nobelova nagrada za književnost

,

dodjela Nobelovih nagrada

Svečanosti dodjele Nobelove nagrade završit će se u srijedu u Stockholmu i u Oslu istodobno, a među dobitnicima je i troje Francuza, što je rijetkost u povijesti ove ugledne nagrade.

Pisca Jean-Marieju Gustavea Le Clezija (68) izabrala je Švedska akademija u listopadu, nazvavši ga "piscem prijeloma, pjesničke pustolovine i osjetilna zanosa, istraživačem ljudske naravi iza i preko vladajuće uljudbe".

Njegovi sunarodnjaci, profesor Luc Montagnier i Francoise Barre-Sinoussi nagrađeni su za postignuća u medicini, napose za otkriće virusa HIV-a, uzročnika aidsa koji je već usmrtio 25 milijuna ljudi u svijetu.

Oni će svoju nagradu podijeliti s njemačkim istraživačem Haraldom zu Hausenom koji je izolirao ljudski papiloma virus (HPV), uzročnik raka vrata maternice od kojega svake godine u svijetu umire 500.000 žena.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju je Paul Krugman, glasoviti komentator New York Timesa koji se istaknuo radovima na polju slobodne trgovine i globalizacije.

Trojica laureata za kemiju, Amerikanci Roger Tsien i Martin Chalfie te Japanac Osamu Shimomura zaslužni su za otkriće i razvoj zelenog fluorescentnog proteina koji je prvi put primijećen kod meduze, a veliku je primjenu našao u biološkim laboratorijima.

Dvojica Japanaca, Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa, primit će nagradu za fiziku, a njihov američki kolega Yoichiro Nambu kojemu je 87 godina nije mogao doći. Sva trojica su radila na sustavu "slomljene simetrije" koja baca svjetlo na postanak svemira prije 14 milijarda godina.

Na koncu, Martti Ahtisaari, bivši finski predsjednik, dobit će u Oslu Nobelovu nagradu za mir za svoje mirovne napore diljem planeta, poglavito u indonezijskoj pokrajini Acehu, u Namibiji i na Balkanu.

Dobitnicima će se uručiti medalja s likom Alfreda Nobela, diploma i ček na iznos do 10 milijuna švedskih kruna (oko 951.650 eura) koji se dijeli ako ima više kolaureata. (hina/metro-portal)

10.12.2008. 07:10:38
Novi komentar
nužno
nužno