« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Slovenci i dalje ucjenjuju

Zboru prijetećih glasova koji mašu vetom na ulazak u EU pridružio se i novi ministar vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

pregovori s EU

,

Slovenija pregovori

,

slovenija granica

,

Samuel Žbogar

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u utorak je najavio da će se nastaviti razgovori o tekstu izjave koja bi zadovoljila Sloveniju i zajamčila joj da Hrvatska tijekom pristupnih pregovora neće prejudicirati granicu, ali nije isključio situaciju u kojoj bi Ljubljana uložila veto na pridruživanje Hrvatske EU-u ako do rješenja ne dođe.

"Do pristupne konferencije s Hrvatskom imamo još malo vremena, a s francuskim predsjedništvom razgovaramo o pismenom jamstvu koje bi riješilo naše teškoće koje imamo s otvaranjem hrvatskih pregovaračkih poglavlja. Dat ćemo suglasnost da se poglavlja otvore ako dođe do dogovora", rekao je Žbogar za slovensku tiskovnu agenciju STA, komentirajući današnje razgovore Slovenije i francuskog predsjedništva usmjerene k traženju rješenja, u kojima nije bilo napretka.

Žbogar je međutim dodao da je za rješenje preostalo malo vremena i da Slovenija ne isključuje veto na hrvatske pregovore s EU-om ako se rješenje ne nađe.

"Sada ulažemo sve napore u traženje rješenja, a o tome što ćemo učiniti ako ne budemo zadovoljni, odlučit ćemo kad bude vrijeme", rekao je Žbogar.

Ponovio je tezu Ljubljane da je Hrvatska pristupnim dokumentima "prejudicirala" granicu, odnosno to bilateralno pitanje unijela u pregovarački proces s EU-om.

"Zbog toga Slovenija od Europske unije, odnosno od predsjedajuće članice mora dobiti neko jamstvo i to u europskom okviru, a ne bilateralno", rekao je Žbogar. (hina/metro-portal)

 

09.12.2008. 21:04:43
Novi komentar
nužno
nužno