« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 dana
SAVJETI

Kakvo meso ne bi trebali jesti kad imate 50+

Iako mnogi čimbenici utječu na rizik od bolesti, postoje određene namirnice koje su povezane s povećanim rizikom od raka

E, ovo bi trebali preskočiti
E, ovo bi trebali preskočiti (Arhiva)
Više o

pedesete

,

mljeveno meso

,

delikatesno meso

Zdrava prehrana važan je dio očuvanja cjelokupnog blagostanja. Srećom, postoji mnogo izvrsnih protuupalnih namirnica koje možemo dodati na svoj tanjur kako bismo ostali zdravi i potencijalno spriječili rak, tvrde stručnjaci. Međutim, iako mnogi čimbenici utječu na rizik od bolesti, postoje određene namirnice koje su povezane s povećanim rizikom od raka.

Prema riječima nutricionistice Alysse Tatum, osobito prerađeno i crveno meso može u tijelo unijeti štetne spojeve, poput kancerogena. Ti spojevi mogu uzrokovati oštećenje stanica i pridonijeti razvoju karcinoma, poput raka debelog crijeva i želuca. Stoga nutricionistica svima, a osobito starijima od 50 godina, preporučuje ograničavanje sljedećih vrsta mesa koje smatra najgorima.

Delikatesno meso - iako većina voli ovu vrstu mesa, delikatesno meso poput šunke, salame i narezanog purećeg mesa predstavlja još jednu prerađenu opciju koju je bolje izbjegavati ako želimo smanjiti rizik od raka nakon 50. godine. "Ove narezane vrste mesa sadrže konzervanse koji se povezuju s povećanim rizikom od raka. Kod odabira delikatesnog mesa, birajte proizvode s manjim sadržajem natrija i, ako je moguće, opcije u potpunosti bez natrija", zaključila je Tatum.

Odresci i pljeskavice- crveno meso, poput pljeskavica i odrezaka, popularan je izbor, ali nažalost, nosi brojne zdravstvene rizike, uključujući potencijalno veći rizik od raka, ističe Tatum. "Crveno meso, poput govedine, svinjetine, divljači i janjetine, povezano je s rakom debelog crijeva", upozorava Tatum za SheFinds. Znači li to da ih moramo potpuno izbaciti? Ne nužno. "Ne govorimo u potpunosti 'Ne jedite ih', već predlažemo 'Pokušajte smanjiti učestalost unosa crvenog mesa i birajte manje porcije'. Još jedan važan faktor je temperatura kuhanja. Pečenje ili kuhanje ovog mesa na visokim temperaturama može proizvesti štetne kancerogene tvari. Kako biste smanjili rizik, razmislite o nježnijim metodama pripreme, poput sous vide tehnike", savjetuje nutricionistica.

 

13.11.2024. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno