« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana
DA?

Kakve veze ima pušenje trave s apetitom?

Kanabis oslobađa kemikalije poznate kao kanabinoidi, THC i CBD, a oni pokreću neurone u hipotalamusu koji proizvode protein koji se zove CB1 receptor, poznat po tome što povećava apetit i stimulira unos hrane

Nakon trubice, idemo jest! ;)
Nakon trubice, idemo jest! ;) (Arhiva)
Više o

kanabis

,

marihuana

,

apetit

Pušenje trave izaziva prekomjerni apetit, ali zašto se to točno događa? Znanstvenici sa Sveučilišta Washington State otkrili su što se događa u mozgu prilikom konzumacije kanabisa i kako to utječe na apetit.

Oni su, naime, štakore i miševe izložili parama kanabisa kako bi stimulirali regije mozga povezane s apetitom. Količina tih para bila je slična onoj koju ljudi u prosjeku popuše kada konzumiraju kanabis, a nakon toga znanstvenici su promatrali ponašanje glodavaca u prehrani.

Miševi i štakori češće tražili hranu nakon udisanja kanabisa

Došli su do zaključka da su miševi i štakori češće tražili hranu nakon udisanja ovih para. Zatim su ispitali aktivnost neurona kod miševa i otkrili da je kanabis aktivirao malu skupinu neurona u hipotalamusu, dijelu mozga koji je poznat po tome što kontrolira apetit.

Kako dolazi do toga? Kanabis oslobađa kemikalije poznate kao kanabinoidi, THC i CBD, a oni pokreću neurone u hipotalamusu koji proizvode protein koji se zove CB1 receptor, poznat po tome što povećava apetit i stimulira unos hrane, piše Deutsche Welle.

To bi moglo pomoći u poticanju apetita kod bolesnih ljudi

Mnogi stručnjaci poput Donalda Abramsa, onkologa s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, smatraju rezultate vrlo korisnima. "Štakori nisu ljudi. Ali kao netko tko je studirao 60-ih, znam da kanabis stimulira apetit", rekao je i dodao da bi rezultati ovog istraživanja mogli pomoći ljudima koji se liječe od raka, a nemaju apetit. 

Upravo zato sve češće čujemo za upotrebu medicinskog kanabisa, koji se pacijentima često propisuje za poticanje apetita, ali i kao svojevrsni lijek protiv mučnina. Ipak, kanabis je još uvijek zabranjen diljem svijeta. 

No Abrams ga unatoč tome već 40 godina preporučuje svojim pacijentima iako ga ne smije propisivati. "Kanabis je jedini lijek za mučninu koji također povećava apetit. Dobar je i za bolove, nesanicu, tjeskobu i depresiju, tako da ga često preporučujem ljudima koji žive s rakom", rekao je Abrams. 

21.02.2024. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno