« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
DA?

Kakve veze ima genetika s hranom?

Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje

A što vi jedete?
A što vi jedete? (Arhiva)
Više o

hrana

,

genetika

O hrani nekad ni ne razmišljamo nego naručujemo ili kuhamo što nam prvo padne na pamet, no izgleda da to nije tek tako - zapravo jedemo hranu koju volimo.

Naime,čČini se da oko 500 gena "izravno utječe" na prehranu ljudi, prema medicinskom fakultetu Sveučilišta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500 tisuća ljudi.

Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena "izravno povezanih" s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.

"Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima - uključujući one za okus, miris i teksturu - i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu", rekla je Joanne Cole sa Sveučilišta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

"Budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni čimbenici, moramo proučiti stotine tisuća pojedinaca kako bismo otkrili genetske utjecaje među okolišnim čimbenicima", rekla je Cole.

Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.

Mogući sljedeći korak, prema znanstvenicima, je saznati "može li upotreba genetike osobe za prilagodbu profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje".

25.07.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.07.2023. 10:14
    krvne grupe isto nesto znace z prehranu
Novi komentar
nužno
nužno