« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 8 dana
UPS!

Kakva je veza stresa i sijede kose

U radu objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici s Harvarda otkrili su da stres utječe na stvaranje bijele ili sive kose, ali su i shvatili mehanizam

Nije vam lako...
Nije vam lako... (Arhiva)
Više o

stres

,

sijeda kosa

Sijeda kosa nekima dobro stoji, štoviše, kao da je imaju oduvijek, no pravo je pitanje koliko zaista stres utječe na stvaranje sijedih.

U radu objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici s Harvarda otkrili su ne samo da stres utječe na stvaranje bijele ili sijede kose, već su shvatili i mehanizme koji uzrokuju ove promjene i nadaju se da će moći primijeniti ove rezultate.

Koliko stres utječe na promjenu boje?

U istraživanjima provedenim na miševima, istraživači su otkrili da nam kosa postaje sijeda kada smo izloženi stresu. Sljedeći je korak bio otkriti zašto, piše MBG Lifestyle.

"Svi mogu ispričati priču kako stres utječe na njihovo tijelo, posebno na kožu ili kosu - jedina tkiva koje možemo vidjeti izvana. Željeli smo razumjeti je li ta veza istinita", objasnio je viši suradnik Ya-Chieh Hsu. Proces u kojem su željeli potvrditi ovu tezu nije bio jednostavan.

>> Sijeda kosa mogla bi postati stvar prošlosti >>

Nakon mnogo pokušaja i pogrešaka, znanstvenici su uspjeli povezati sijedu kosu sa simpatičkim živčanim sustavom koji kontrolira naše reakcije na stresne situacije. Sustav oslobađa kemikaliju koju potom preuzimaju stanice koje upravljaju regeneracijom boje. Kad smo pod stresom, ovaj se kemijski proces prerano aktivira, što troši zalihe spojeva koji daju boju.

15.05.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.05.2021. 18:26
    ma to je mit
Novi komentar
nužno
nužno