« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 9 dana
SAVJETI

Kako treba drijemati?

Popodnevno drijemanje može biti jedan od najboljih načina za vraćanje razine energije tijekom dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

drijemanje

,

popodnevni san

,

popodnevni odmor

Mnogi od vas nakon ručka malo prilegnu, pogotovo vikendima - no, važno je da shvatite pravilnu tehniku ​​drijemanja jer ako to učinite pogrešno, mogli biste se osjećati umorno i poremetiti noćni san.

Drijemanje je super za tijelo, ali nije dobro predugo drijemati. Budući da se san događa u ciklusima, važno je odabrati dužinu spavanja koja odgovara zahtjevima vašeg dana.

Normalan ciklus spavanja traje oko 90 minuta i počinje lakšim fazama sna prije ulaska u duboki san s brzim pokretima očiju (REM).

Drijemanje od 30 do 60 minuta

Ova dužina može se činiti primamljivom jer ne traje dugo. Međutim, ova drijemanja vas obično šalju u dublju treću i četvrtu fazu sna. Dakle, kada se probudite, možete doživjeti inerciju spavanja, što je prijelazni stupanj između sna i budnosti. Zbog toga se možete osjećati umorno i pospano, što može utjecati na ostatak dana.

Drijemanje od 90 minuta

Ovo drijemanje je savršene dužine jer vam omogućuje da završite jedan puni ciklus spavanja. Budući da ste iskusili svaku fazu sna unutar 90 minuta, obično se lako probudite iz ovog drijemanja, osjećate se osvježeno i budnije.

Drijemanje za puni ciklus spavanja pomaže potaknuti kreativnost i poboljšati proceduralno i emocionalno pamćenje. Međutim, pokušajte izbjeći drijemanje od 90 minuta unutar sedam sati od planiranog odlaska na spavanje, jer bi vam to moglo omesti noćni san.

Drijemanje od 10 do 20 minuta

U slučaju da u svom rasporedu nemate vremena za 90-minutno drijemanje, 10 do 20-minutno drijemanje također je odlično za povećanje energije i budnosti.

Obično unutar ove duljine ostajete u prve dvije faze sporih pokreta očiju, što su najlakše faze sna. To znači da se možete lako probuditi iz njih te ćete ostati budni uz poboljšane razine performansi.

20.01.2024. 15:01:12
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.01.2024. 16:09
    popodne nikako
Novi komentar
nužno
nužno