« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako spriječiti prerano starenje suhe kože

Pravilna njega kože može učinkovito spriječiti preranu pojavu bora jer ćete vratiti elastičnost i na taj način odgoditi starenje

Uz pravilnu njegu sve je moguće
Uz pravilnu njegu sve je moguće (Shutterstock)
Više o

starenje

,

bore

,

suha koža

,

njega

Suha koža priličo je raširen problem koji se dodatno potencira u zimskim mjesecima hladnim zrakom i grijanjem, što utječe na kožu da bude sklonija iritacijama i osjetljivija na promjene.

No, uz to, suha koža znači i raniju pojavu bora, pa bi trebali na vrijeme reagirati kako ne bi postalo kasno. Suhu kožu prepoznat ćemo po zatezanju nakon umivanja, peckanju, svrbežu i crvenilu - ako imate sve ove simptome, vaša koža spada u suhu.

Ipak, pravilna njega kože može učinkovito spriječiti preranu pojavu bora jer ćete vratiti elastičnost i na taj način odgoditi starenje.

Kako bi trebala izgledati pravilna njega suhe kože:

1. Umivajte se uvijek hladnom ili mlakom vodom jer vruća voda isušuje kožu
2. Ne koristite agresivna sredstva za pranje lica ili sapune
3. Ne trljate lice ručnikom, nego ga nježno tapkanjem posušite
4. Koristite hidratantne kreme za lice
5. Koristite za njegu lica maslinovo, bademovo ili kokosovo ulje. Koristite ih i za skidanje šminke

Njega suhe kože iznutra

Osim krema, ulja, seruma ili ostalih proizvoda koje nanosite na lice, na problem suhe kože treba djelovati i iznutra, odnosno prehranom i zdravim načinom života. 

Suha koža uvelike je odraz svašeg psihičkog stanja, odnosno stresa koji proživljavate. Pokušajte ga svesti na minimum ako je to ikako moguće. I ne samo zbog suhe kože, nego općenito zbog zdravlja. 

Jedite puno sirovog voća i povrća te namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama.Važno je da hrana koju jedete sadrži vitamine C, A, E, K i vitamine iz B skupine.  Kako biste nahranili svoju kožu, morate piti puno vode, hidrirati organizam.

Iako vam se možda ne čini povezano, na suhu kožu djeluje i rekreacija. Bavite se sportom redovito. To će dobro utjecati na cjelokupni organizam pa tako i na stanje kože. 

Ako vam je u stanu suh zrak, nabavite ovlaživač. Izbjegavajte izlaganje jakom vjetru i suncu. Iz svog života izbacite, stresove, šećer, alkohol i cigarete. 

Vodite računa da imate uredan san i da dovoljno spavate te često mijenjajte jastučnicu kako grinje ne bi štetno djelovale na vašu kožu. 

Maska za lice za njegu suhe kože

Ne morate trošiti novce za masku, nego je napravite u svojoj kuhinji,a ona najjendostavnija već je gotova - za vas su je napravile pčele. Na lice nanesite med i ostavite ga da djeluje desetak minuta te isperite hladnom ili mlakom vodom. Med na lice nanosite jednom tjedno. 

10.04.2018. 16:34:36
Novi komentar
nužno
nužno