« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana
SAVJETI

Kako smanjiti blagdanski otpad?

Zato se kod darivanja i pripreme za obiteljsku večeru sjetite naše planete i uzmite u obzir ove savjete za smanjenje otpada

Čuvajmo prirodu
Čuvajmo prirodu (Arhiva)
Više o

otpad

,

blagdani

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu kaže da u svjetskim morima i oceanima pluta više od 150 milijuna tona plastičnog otpada. Kada bi se sadašnji trend potrošnje plastike nastavio, do 2050. godine u moru bi bilo više plastike nego ribe.

Zato se kod darivanja i pripreme za obiteljsku večeru sjetite naše planete i uzmite u obzir ove savjete za smanjenje otpada.

Blagdanski ukrasi

Teško je odoljeti jeftinim šarenim lampicama koje danas možemo pronaći na svakom uglu. No njihova kvaliteta nije uvijek najbolja, kao i velika količina energije koju troše. Uložite u kvalitetan set LED lampica koje troše manje energije i trajat će puno, puno godina. Isto razmišljajte pri odabiru kuglica za bor. Ukrase također možete izraditi uz pomoć obitelji, a pritom ćete stvoriti i lijepe uspomene.

Namirnice za blagdansku večeru

Blagdanska groznica kupovanja nas lako ponese stoga je najbolje da u trgovinu krenete s popisom kojeg ćete se i pridržavati. Sa sobom ponesite platnene vrećice i staklenke kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu. Odlična opcija za blagdansku nabavku su 'zero waste' dućani u kojima gotovo sve što vam je potrebno možete kupiti u rinfuzi.

Pokloni

Ulaznice za koncerte, tečajevi, tretmani ljepote, članarine - sve su ovo lijepi i osobni pokloni koji dolaze bez pakiranja. Ako se već odlučite na tradicionalne poklone, pokušajte ih kupiti u lokalnim trgovinama, a ne online. Iako je izbor možda veći, proizvodi se dostavljaju zamotani u plastičnu foliju. Probajte ove blagdane umjesto materijalnih stvari pokloniti nova iskustva i lijepe trenutke.

Pravo ili umjetno božićno drvce?

Stručnjaci se još uvijek dvoume oko ove teme. Da bi se poništio utjecaj proizvodnje plastičnog drvca na okoliš, trebalo bi se korisitit barem 20 godina. Prema istraživanjima navika potrošača, ono se prosječno koristi oko 6 godina. Prava drvca zahtjevaju energiju za uzgoj i prijevoz, no s druge strane pomažu u uklanjanju ugljikovog dioksida iz okoliša i nakon uporabe se mogu kompostirati. Ako se odlučite na umjetno drvce koristite ga zauvijek, a ako u dom odlučite donijeti pravu jelu ili smreku, neka bude od lokalnog, odgovornog uzgajivača. 

Umatanje poklona

Šareni papir za umatanje poklona izgleda lijepo, ali često završi nezbrinut na odlagalištima otpada. Manje je poznato da se ne može svaka vrsta papira reciklirati pa tako i sjajni papir za umatanje. Kod kupovine obratite pažnju da se radi o vrsti papira koji se može reciklirati, a ako želiti isprobati nešto novo i potpuno 'zero waste', okušajte se u japanskoj furoshiki metodi pakiranja. 

 


 

23.12.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno