« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
PRIPAZITE

Kako sigurno vježbati na otvorenom?

Kada netko kihne ili zakašlje usred trčanja, čestice ostaju u zraku pa osoba koja trči iza nje prolazi direktno kroz oblak kapljica

Više od dva metra...
Više od dva metra... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

distanca

U mnogim su državama tjelesne aktivnosti poput hodanja, bicikliranja i jogginga dopuštene tijekom pandemije. Pritom je važno održavati odgovarajuću udaljenost od drugihpiše Medium.

Tipično pravilo u mnogim državama je jedan do dva metra udaljenosti, što se čini učinkovitim za stanje mirovanja, ali prilikom šetanja, trčanja i vožnje biciklom treba dodatno biti na oprezu.

Kada netko kihne ili zakašlje usred trčanja, čestice ostaju u zraku pa osoba koja trči iza nje prolazi direktno kroz oblak kapljica.

Kako bi ispitali sigurnost udaljenosti, znanstvenici su se poslužili simulacijom koja se uobičajeno koristi za testiranja sportaša. Simulacija bilježi količinu čestica sline koju osobe proizvode dok hodaju ili trče i to iz različitih pozicija.

"Ljudi koji kišu ili kašlju šire kapljice većom snagom, ali i samo disanje za sobom ostavlja tragove", zaključio je Bert Blocken, profesor i jedan od suradnika u istraživanju.

Stoga se zbog koronavirusa preporučuje veća udaljenost ako se nalazite iza druge osobe kako bi se izbjegla putanja čestica. Tada je opasnost prijenosa najveća.

Prema rezultatima istraživanja, savjetuje se udaljenost od četiri do pet metara za osobe koje hodaju u istom smjeru, a u slučaju trčanja razmak se povećava na deset metara, a za vožnju biciklom - na barem 20 metara.

Možda je najbolji način zaštite fizička aktivnost kada niste u blizini drugih ljudi, piše Medium.


15.04.2020. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.04.2020. 17:49
    trčati sta dalje jednog od drugog razmak 5 m
  2. avatar
    Cranberry
    16.04.2020. 09:57
    Tako je što dalje ako se može
  3. avatar
    armando
    16.04.2020. 10:44
    d razmak veci od 5 metara kissss
Novi komentar
nužno
nužno