« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako se zaštiti od gripe

Niti cijepljenje nije garancija da nećete dobiti gripu ove godine, ali dobre navike poput čestog pranja ruku ili pokrivanja ustiju kad kašljete, mogu pomoći u sprječavanju

Spriječite zarazu uz ove savjete
Spriječite zarazu uz ove savjete (Shutterstock)
Više o

gripa

,

zaštita

,

prevencija

Gripa je zadnja stvar koja vam treba na početku godine, pogotovo ako je tako neugodna i dugotrajna kao ove godine, pa vam donosimo nekoliko dobrih savjeta kako izbjeći zarazu i ostati zdrav.

Prvi korak je izbjegavanje kontakta sa zaraženim ljudima, a vrijedi i obrnuto. Ako ste vi bolesni, zaštite ostale da se ne zaraze. Ostanite doma, ne šaljite djecu u vrtiće i školu, ne idite obavljati sitne zadatke. To je najsigurniji način sprječavanja zaraze.

Ako netko kiše ili kašlje, zamolite ga da stavi maramicu. Redovito pranje ruku najvažnija je stvar. Ako nemate sapuna i vode, koristite maramice na bazi alkohola. 

Mikrobi se često šire kad taknete nešto je već kontaminirano i onda dirate oči, nos ili usta. Čistite i dezinficirajte površine koje se često diraju kod kuće, pogotovo ako je netko od ukućana bolestan. Isto možete raditi i na poslu.

Dovoljno sna, fizička aktivnost, puno tekućine i zdrava hrana će također pomoći u pomaganju organizmu u obrani od gripe.

Ono što nije toliko znano jest da čaj pomaže. Dok pijete topli čaj i udišete paru, potičete folikule u nosu da učinkovitije izbace mikrobe. Također, limun razrjeđuje sluz, a med ima antibakterijska svojstva. 

Nedavna istraživanja pokazala su da prehrana s malo proteina može oslabiti imunološki sustav pa pazite da ih unosite dovoljno, poput ribe, jaja i jogurta.

Ako grizete nokte, probajte prestati. Bez obzira koliko puta dnevno zaista perete ruke, griženje kožice ili noktiju povećava mogućnost za prijenos virusa. Dajete im direktan put do ustiju, kojim ulaze u vaše tijelo.

06.01.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno