« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako se uspješno nositi s minusima

Temperature su se počele spuštati ispod nule, pa evo što trebate znati kako biste uspješno pregrmjeli i to doba godine bez posljedica

Sve što treba znati o niskim temperaturama
Sve što treba znati o niskim temperaturama (DeviantArt)
Više o

temperature

,

savjeti

,

odjeća

,

smrzavanje

,

niske temperature

,

minusi

Stigli su oni dani u godini kad se pred izlazak iz kuće opremamo toplom odjećom, šalovima, rukavicama i kapama, pa evo i par korisnih savjeta kako preživjeti zimske uvjete. Za početak, ma koliko to čudno zvučalo, nemojte previše grijati kuću.

Naime, izlazak iz zagrijanog doma na hladnoću izaziva naglu promjenu u krvnim žilama, a kod osoba koje su osjetljive na razlike u temperaturi one se naglo skupljaju i ostavljaju ruke i noge gotovo bez krvi.

Od tuda dolazi onaj osjećaj hladnoće, a ponekad i bola pri izlasku na niske temperature. Ako imate taj problem, ruke trebaju biti u rukavicama, a ne u džepu i morate njima mahati u ritmu hoda, što će aktivirati mišiće i poboljšati cirkulaciju.

Kapa bi trebala obavezno pokrivati i uši jer one imaju vrlo tanku kožu i odmah se smrzavaju. Jednako tako, morate disati na nos, jer je on filter koji zagrijava zrak prije nego što stigne u pluća. U slučaju disanja kroz usta, hladni zrak ulazi izravno u pluća i lako se možete prehladiti ili početi kašljati.

Kožu lica treba zaštititi kremom, jer koža iritirana hladnoćom gubi više toplote. Savjet dana - neka vam obuća bude ugrijana prije izlaska van, veće su šanse da će takva i ostati cijelo vrijeme dok hodate.

Zimi treba jesti namirnice pune proteina koji će tjelesnu temperaturu podići više od namirnica koje sadrže masti ili ugljikohidrate. 

Zanimljivo - kavu pijte samo ako mislite najveći dio dana provesti na toplom, jer kava blokira receptore u krvnim žilama i sprječava njihovo skupljanje na hladnoći, pa će nam puno brže postati hladno. 

U šetnji gradom ili po prirodi pokušajte što više uživati - dokazano je da razmišljanje o ugodnim i sretnim doživljajima grije.

07.12.2013. 10:48:00
Novi komentar
nužno
nužno