« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako se riješiti začepljenog nosa?

Ispuhivanje nosa bi trebali izbjegavati, a ako je baš nužno, treba pažljivo ispuhati jednu po jednu nosnicu

Nije jednostavno...
Nije jednostavno... (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

začepljen nos

Začepljen nos nekima je standard tijekom hladnijih dana, a većina njih cijelo vrijeme radi jednu vrlo značaju pogrešku - ispuhuju ga.

Znamo da ovo zvuči sumanuto, no evo načina kako to spriječiti:

Dodajte još jedan jastuk ispod glave - glava i gornji dio tijela trebali bi biti u višem položaju nego uobičajeno kako bi se smanjio protok krvi kroz sluznicu nosa, a time i začepljenje. U ležećem položaju također dolazi do nakupljanja sluzi u sinusima. 

Ispuhujete nos - kada imamo začepljen nos, ono što nam je svima instinktivno je ispuhati ga. Istraživanje pokazuje da ispuhivanjem nosa stvaramo prevelik pritisak u nosnoj šupljini i tako povećavamo šansu da tekućina iz nosa ode u sinuse. Zato bi ispuhivanje trebali izbjegavati, a ako je baš nužno, pažljivo ispuhati jednu po jednu nosnicu.

Namažite prsa gelom s mentolom i eteričnim uljima - gelovi ove vrste se nanose na prsa i vrat, a osim mentola često sadrže i kamfor koji odlično pročišćava dišne puteve. Iako gel ne liječi uzrok začepljenog nosa, svakako vam pomaže lakše disati i dobro se naspavati.

Nos isperite slanom vodom - možete koristiti sprejeve s morskom vodom ili nos ispirati Jala Neti tehnikom.

Ovlaživač zraka - iako vam vrući tuš može olakšati disanje prije spavanja, kako bi taj efekt trajao cijelu noć preporučamo korištenje ovlaživača zraka. U uređaj možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa koje smanjuje sluz i otvara dišne puteve.

Pijte dovoljno tekućine - kada je sluz u nosnim prolazima previše gusta može se zalijepiti za stijenke i uzrokovati začepljen nos. Unošenjem dovoljne količine tekućine u tijelo možete to spriječiti. Također, za bolji san preporuča se ne konzumirati alkoholna i kofeinska pića jer su i kofein i alkohol diuretici, tvari koje pojačavaju izlučivanje tekućina iz tijela. 

Vrući tuš prije spavanja - začepljen nos možete olakšati tuširanjem vrućom vodom. Gusta sluz u nosu će postati rijetka, što će vam trenutno donijeti olakšanje. Bitno je da vrata kupaonice budu zatvorena kako bi koncentracija vodene pare u zraku dovoljno narasla. 

27.12.2019. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.12.2019. 09:29
    tigrovu mast
Novi komentar
nužno
nužno