« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
SJAJNO

Kako se riješiti strahova

Istraživači su otkrili način da uklone određene strahove iz mozga, koristeći kombinirano umjetnu inteligenciju i tehnologiju skeniranja mozga

Fobije mogu postati prošlost
Fobije mogu postati prošlost (Shutterstock)
Više o

umjetna inteligencija

,

strah

,

strahovi

Fobije i raznorazni strahovi mogli bi se uskoro vrlo učinkovito liječiti, preciznije - potpuno ukloniti iz mozga, tvrde znanstvenici.

Tim istraživača je uspio identificirati memoriju straha u mozgu koristeći tehniku "Decoded Neurofeedback" (dekodirane povratne informacije).

Na taj način su identificirali kompleksne moždane sheme koje predstavljaju određeni strah i uspjeli ih "pregaziti" dajući subjektima na eksperimentu novčanu nagradu.

"Način na koji se emitira informacija u mozgu je vrlo kompliciran, ali uz pomoć umjetne inteligencije sada možemo identificirati te informacije. Glavni izazov nam je bio smanjiti ili ukloniti strah, bez prethodnog buđenja u mozgu", objasnio je dr. Aji Koizumi iz istraživačkog centra u Osaki koji je bio pokretač ovog eksperimenta.

Ova tehnika, objavljena u znanstvenom časopisu "Nature Human Behavior", može dovesti do novih metoda liječenja stanja poput posttraumatskog stresa i fobija.

23.11.2016. 15:15:45
Novi komentar
nužno
nužno