« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana
AKNE

Kako se riješiti akni?

Iako ih povezujemo s tinejdžerskim godinama, uobičajeno je da se akne pojave i u odrasloj dobi

Ehhh, da...
Ehhh, da... (Arhiva)
Više o

akne

,

problemi s aknama

Akne muče mnoge ljude, to je poznata stvar. A u moru savjeta, ponekad je teško prepoznati koji je djelotvoran. U podcastu Science and Nutrition, dr. Justine Kluk rekla je da zapravo postoji veza između onoga što jedemo i stanja naše kože.

"Iako ih povezujemo s tinejdžerskim godinama, uobičajeno je da se akne pojave i u odrasloj dobi. Tada su često povezane s hormonalnim promjenama", rekla je dr. Kluk.

Prema dermatologinji, prilično je uobičajeno da žene u dvadesetima pate od akni, a one se ponovno mogu početi javljati i u tridesetima, četrdesetima i pedesetima.

"Bez obzira na dob, ljudi koji imaju prištiće mogu imati narušeno samopouzdanje. Problem je što ne znaju kako njegovati kožu", dodala je, a potom istaknula da postoji hrana koja bi mogla dovesti do akni, kao i ona koju trebamo jesti umjesto nje.

Ne savjetuje izbacivanje namirnica iz prehrane

Dr. Kluk tvrdi da rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, tjestenine i krumpira, izazivaju nagli skok šećera u krvi i oslobađanje hormona. Šećer i mliječni proizvodi također mogu utjecati na pojavu akni.

"Ne bih savjetovala izbacivanje bilo koje namirnice iz prehrane, već zdravije verzije hrane. Na primjer, umjesto bijele riže, kupite integralnu. Predlažem i dodavanje zdravih masti, proteina i vlakana. Savršeno je u redu povremeno uživati u poslasticama", napomenula je.

Za liječenje blagih akni savjetuje redovito umivanje lica, hidratantnu kremu, dok vitamin A, retinol i retinoide predlaže za smanjenje začepljenja pora i upale.

"Koristite samo jedan proizvod s aktivnim sastojcima u svojoj rutini njege kože i uvodite ga polako", zaključila je za The Sun.

07.09.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.09.2023. 10:07
    kreme pomazu
Novi komentar
nužno
nužno