« Život
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
MOZAK

Kako se prisjetiti važnih informacija

Sigurno vam se dovoljno puta dogodilo da vam je nešto na vrh jezika, a ne možete se sjetiti

Ima i boljih načina prisjećanja
Ima i boljih načina prisjećanja (Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

bolje pamćenje

,

sjećanje

Koliko vam se puta dogodilo da ne možete završiti rečenicu jer se ne možete sjetiti neke ključne informacije, poput nečijeg imena ili mjesta gdje se nešto odigrava. Znanstvenici preporučuju da u takvim situacijama zatvorite oči na par minuta i isključite se iz okoline, a zametnuto će se sjećanje pojaviti.

U studiji su sudjelovale dvije grupe ljudi koji su prvo saslušali priču, a zatim je prva grupa imala pauzu od destak minuta za igranje na računalima, dok se druga izvalila na kauče u mraku i odmarala. Nakon toga su odgovarali na seriju pitanja o sadržaju priče.

Odgovore su morali davati i nakon tjedan dana i mjesec dana poslije slušanja, a uvjerljivo bolje rezultate ostvarivala je ekipa koja je imala vremena za pravi odmor čula.

Znanstvenici su zaključili da se stvaranje novih sjećanja ne događa trenutno, nego da se radi o procesu koji traje, i što mu vi omogućite kvalitetnije vrijeme za stvaranje, tj. lišenost drugih informacija u tom trenutku, to će sjećanje biti bolje i temeljitije.

Stoga, kad vam je nešto na vrhu jezika, bolje se ispričati, malo osamiti i prisjetiti nego pokušavati forsirati pamćenje.

27.07.2012. 15:30:00
Novi komentar
nužno
nužno