« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako se čuvati tijekom blagdana

Društveni balon podrazumijeva stvaranje malih skupina koje se slože provoditi vrijeme zajedno u zatvorenom prostoru, isključivo međusobno

Čuvajte se...
Čuvajte se... (Arhiva)
Više o

savjeti

,

blagdani

,

koronavirus

Covid-19 se širi i u zatvorenom prostoru, osobito tamo gdje je veća gužva i slabija ventilacija.

S kim provesti blagdane?

Razmislite o tome da na vašem božićnom druženju sudjeluju samo osobe koje su dio vašeg "društvenog balona". Društveni balon podrazumijeva stvaranje malih skupina koje se slože provoditi vrijeme zajedno u zatvorenom prostoru, isključivo međusobno.

Mnoge odrasle osobe za koje znamo bit će u kategoriji visokog rizika. To uključuje članove vaše obitelji koji su stariji od 60 godina te one koji imaju već neka postojeća zdravstvena stanja.

Kako bi zaštitili sebe i najmilije, najsigurniji način da se družite s onima koji pripadaju u visokorizičnu skupinu jest online putem. Možete organizirati neke društvene aktivnosti putem društvenih mreža i aplikacija za komuniciranje bez straha da će se netko zaraziti koronavirusom.

Važno je zapamtiti da pandemija neće trajati vječno. S dolaskom učinkovitih cjepiva, možda ćemo sljedeće godine imati Božić na kakav smo navikli.

Što učiniti ako ipak posjetite obitelj?

Pridržavajte se svih epidemioloških mjera pri druženju s članovima obitelji kako bi smanjili rizik od širenja zaraze.

Prvo, svi bi trebali nositi maske, osobito u zatvorenom prostoru. U situacijama kada nije praktično nositi masku, primjerice dok ručate, održavajte fizičku distancu.

Iako je sada hladnije vrijeme, bilo bi dobro da ostavite neke prozore otvorene kako bi imali protok svježeg zraka u prostorijama u kojma boravite. U sprječavanju širenja koronavirusa dobra ventilacija i redovito prozračivanje je nužno i jednako važno kao i nošenje maske.

Ako slušate glazbu, ona ne bi trebala biti preglasna jer ćete u tom slučaju i vi morati glasnije pričati, pri izbacujete više kapljica, a koronavirus se upravo tako širi.

Ne zaboravite redovito prati ruke, osobito prije rukovanja hranom ili pićem. Ruke odmah operite ako kihnete ili se nakašljete. Uz to, nemojte dijeliti stvari poput pribora, čaša, zdjelica s kruhom i slično s drugim članovima obitelji, savjetuje The Conversation.

23.12.2020. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.12.2020. 19:48
    vani se sporo širi virus ali u zatvorenom prostoru jako brzo
Novi komentar
nužno
nužno