« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 22 dana

Kako sami napraviti sjajan dezinficijens

"Pranje ruku", u određenim situacijama, odnosi i na dezinficiranje ruku sredstvima u pravilu na osnovi alkohola, a police u dućanima i ljekarnama pune su raznih proizvoda.

Ovaj je sjajan!
Ovaj je sjajan! (Arhiva)
Više o

dezinfekcija

,

dezinficijens

Dezinficijensi su tražena roba ove godine, uz maske su glavni proizvod koji se kupuje, a većina od nas niti ne razmišlja na način da bi ga mogli proizvesti sami.

Naravno da možemo, a primjer je jedan dobar recept iz Independenta:

Znači, u zdjeli promiješati dvije trećine šalice izopropilnog alkohola, onog 99,9-postotnog koji se koristi za čišćenje i jednu trećinu šalice gela aloe vere

Nakon toga promiješajte i pretočite u bočicu u kojoj ćete držati svoje sredstvo. Ne zaboravite - povremeno protresite bočicu.

Aloe vera u ovoj priči služi zato da ruke ostanu zaštićene od agresivnog djelovanja alkohola. Što se alkohola tiče, smatra da se su koncentracije iznad 60 posto alkohola, bilo da je riječ o izopropilnom ili o etanolu, dovoljne za ubijanje mikroorganizama.

Dvije trećine alkohola značilo bi 66,7 posto, odnosno otprilike 70 posto, kolika je koncentracija u standardnim gelovima za dezinficiranje ruku.

Razblaživanje sredstva za dezinfekciju ispod 60 posto koncentracije alkohola definitivno ga čini nedovoljno učinkovitim. Također, standardne žestice koje se konzumiraju u dozama od "0,3" u pravilu nisu dovoljno snažne za dezinfekciju ruku protiv koronavirusa, osim u slučajevima kad je riječ o pićima koncentracije alkohola 67 posto i više.

Problem, međutim, može biti i to da ovakva koncentracija alkohola u sredstvu stoji na donjem rubu učinkovitosti.

Svjetska zdrastvena organizacija navodi koncentracije od 75 posto izopropanola odnosno 80 posto etanola kao sasvim sigurno i 100 posto učinkovite. Kad je o etanolu riječ, postoje alkoholna pića koja bi uspjela zadovoljiti čak i ove standarde.

Nasuprot tome, neka sredstva koja se prodaju kao sredstva za dezinfekciju ruku, imaju tek nešto više od 50 posto alkohola.

22.11.2020. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.11.2020. 17:51
    ovo jako dobro s alkoholom
Novi komentar
nužno
nužno