« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina
RECEPTI SA ŠPINATOM

Kako sakriti okus špinata - ideje za one koji ga ne vole, a znaju kako je zdrav

Da je špinat zdrav znamo svi, ali kako uspješno kamuflirati tu mnogima mrsku namirnicu i jesti ga u većim količinama?

špinat je jedno od najzdravijih povrća koje poznajemo
špinat je jedno od najzdravijih povrća koje poznajemo (Shutterstock)
Više o

fini recepti

,

špinat

,

jela od špinata

,

skrivanje okusa špinata

,

recepti špinat

Čini se kako je Popaj zbilja znao o čemu priča kad je gutao onolike količine špinata. Osim što tijelu daje proteine i željezo te ga čisti kao jedan od najsnažnijih antioksidansa, špinat je odgovoran i za jačanje mišićne mase.

Dakle, želite li imati snažne mišiće, navalite na špinat!

E sad dolazimo do problema - nema baš puno ljudi koji uživaju u okusu špinata. Zato vam donosimo 5 načina kako ćete sakriti okus špinata, a i dalje uživati u svim blagodatima koje špinat donosi.

Napravite smoothie:

Potreban vam je blender, voće koje volite i ako vam se ne sviđa niti boja, možet koristiti bobičasto voće kako biste zamaskirali i boju. Dakle, banana, jagode, jabuke, kivi, borovnice, kupine.. sve su voća koja će se odlično složiti sa špinatom te prekriti njegov okus. Kao bonus dodajte nekoliko komada oraha ili lješnjaka za puniji okus. Smoothie je najzdraviji način za konzumiranje špinata jer ćete time dobiti i veliku količinu vitamina C. Vitamina kojeg u voću nema onoliko koliko mislimo, a u špinatu ima puno više nego želimo priznati.

U omletu:

Volite jaja za doručak, ili večeru. Dodajte stručak špinata u njih i imat ćete vizualno zanimljivo jelo s dodanim okusom koje ćete naprosto obožavati. Špinat i jaja zajedno daju jednu kombinaciju vrijednu Masterchef kuhinje. Sjajima se stvarno možete igrati kako želite (mislimo na kokošja jaja ). Mogućnosti su bezbrojne. Ispržite malo luka, zatim dodajte isjeckan špinat na par minuta da se prožmu. Zatim prelijte istučenim jajima. Kad vam se čini da je na pola gotovo, dodajte feta sir, sol, papar prema želji i sve zapecite u pećnici na vrućem zraku 10-tak minuta dok se feta ne razlije i jaje uhvati koricu.

Uz paštu ili na pizzi:

Nije bitno kakvu vrstu umaka volite, crveni od rajčice, bijeli od vrhnja za kuhanje ili jednostavni od maslinovog ulja, špinat paše uz sve. Dodajte ga uz svoj voljeni umak, izribajte sit po tome i imate odličnu kombinaciju za tjesteninu ili rižoto. Možete dodati i bilo koje meso koje volite pripremljeno kako volite. Ni tu nećete pogriješiti sa špinatom. Ako je riječ o pizzi, dodajte pršut i sitno nasjeckani špinat.

Kao prilog:

Ispržite nasjeckani češnjak na žličici maslinovog ulja te dodajte smrznuti špinat na nekoliko minuta. Na kraju dodajte sol i pap0ar te iscijedite limunov sok. Kiselina će „ubiti"reskiji okus špinata, a vi ćete dobiti zanimljiv prilog bilo kojoj vrsti ribe, naravno i mesa.

U salati:

Špinat možete ubaciti i u bilo koju salatu, od carskih salata do najobičnijih zelenih prelivenih maslinovim uljem i acetom balsamicom. Narežite artičoke (još jedna zapostavljena iznimno zdrava namirnica), rajčicu i krastavce (al´ ne one španjolske) te dodajte špinat i komadiće dvopeka. Volite li sir, uz ovu kombinaciju odlično ide parmezan i paški sir. Ljetni ručak za poželjeti!

13.06.2011. 15:35:32
Novi komentar
nužno
nužno