« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE

Kako preživjeti ljetne vrućine

Kada Suce nemilosrdno zapeče niti jedan hlad ne može pružiti utjehu, a pošto more nije svima dostupno moramo pronaći nove načine da se rashladimo

Fotografija vijesti
Više o

ljeto

,

ljetne vrućine

,

znoj

,

sparina

,

ljetna žega

,

hlad

Iako je zadnjih par dana vrijeme poprilično varljivo, u jednom momentu sunce sije a već u drugom svjedočimo epskom prolomu oblaka, neupitno je da nam u slijedećih nekoliko mjeseci slijedi prava ljetna žega.

Iako Sunce ima tajnu, ali ipak očiglednu misiju da nam zagorča život ipak ne moramo gubiti nadu jer postoje načini, izuzevši klime i kupanje u moru, koji će nam donijeti olakšanje u ljetnim mjesecima, a evo kako:

Ignorirajte temperaturu - Sve je u glavi! Studija provedena među biciklistima koji su bili izloženi različitim temperaturama pokazala je da su toplinsku iscrpljenost osjećali samo oni koji su znali kolika je temperatura. Stoga, nemojte gledati na termometar i garantirano ćete lakše podnijeti ljetnu vrućinu.

Pijte što god vam padne pod ruku - Pritom, naravno, izbjegavajte alkohol jer će vas on još više dehidrirati. Za vrućih dana voda je najbolja opcija, no nije i jedina. Sve tekućine, bilo da se radi o gaziranim pićima ili čak mlijeku, pomoći će vam da ostanete hidratizirani, i zapamtite da pijete kad god osjetite žeđ.

Rashladite automobil - Svima su nam i suviše poznate posljedice ostavljanja automobila na milosti i nemilosti Sunca, no postoji trik koji će vam pomoći da brzo i efikasno rashladite unutrašnjost. Trik je u tome da na jednoj strani otvorite prozore, a na drugoj opetovano otvarate i zatvarate vrata. Na taj način topli zrak izbacujete van, a svježiji utiskujete unutra. Pripazite da si ne pričepite prste.

Rashladite se dok spavate - Koliko puta ste zbog nesnosne vrućine bdjeli do kasno u noć, nervozno se vrtili po krevetu čekajući da vam konačno san dođe na oči? Ako odbijate paliti klimu dok spavate niste osuđeni na kupanje u znoju jer si život možete olakšati tako da prije počinka posteljinu rashladite u zamrzivaču. Spavaću sobu možete rashladiti ventilatorima, tako da ih strateški razmjestite da ne pušu direktno u vas, ili zatvaranjem prozora preko dana kada je vruće i otvaranjem kada padne noć i temperatura zraka postane ugodnija.

Saznajte gdje se nalaze termalne točke - Tjelesnu temperaturu možemo sniziti, i tako se rashladiti, da na određena mjesta stavimo hladne obloge. Trik je u tome da hladimo dijelove tijela kojima prolaze glavne arterije(ručni zglobovi, rist, stražnji dio koljena, prepone, unutrašnji dio lakta i vrat ) te potiljak u kojem se nalazi centar za regulaciju tjelesne temperature.      

28.05.2012. 11:25:59
Novi komentar
nužno
nužno