« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana
SAVJETI

Kako prevenirati gripu i prehladu?

Nekoliko konstruktivnih koraka može smanjiti izglede da dobijete prehladu ili gripu, poput uravnotežene i kvalitetne prehrane, održavanja osobne higijene, fizičke aktivnosti...

Nemojte se razboliti ;)
Nemojte se razboliti ;) (Arhiva)
Više o

gripa

,

savjeti

,

prehlada

Došlo je vrijeme prehlada i gripa, pa ne bi škodilo nekoliko konstruktivnih koraka koji mogu smanjiti izglede da dobijete prehladu ili gripu, poput uravnotežene i kvalitetne prehrane, održavanja osobne higijene, fizičke aktivnosti...

Upražnjavanjem ovakvih navika možete ojačati svoj imunosni sustav i smanjiti vjerojatnost da ćete se razboljeti, podsjeća portal Medical News Today.

Nije naodmet ponoviti savjete o prevenciji prehlade i gripe, kao i pojedinosti o tomu što možete poduzeti da biste smanjili rizik od zaraze tim bolestima.

Dovoljno kvalitetnog sna - tijekom sna tijelo otpušta citokine, proteine koji pomažu u regulaciji imunološke reakcije. Kvalitetan san pojačava proizvodnju citokina, promičući uravnotežen imunosni sustav. San je vrijeme kada stanice rastu i obnavljaju se. To uključuje obnovu imunosnih stanica i ostalih tkiva ključnih za borbu protiv infekcija. Spavanje smanjuje stres i upale, a i jedno i drugo može oslabjeti imunosni sustav.

Redovita tjelovježba - vježbanje poboljšava cirkulaciju, omogućujući imunosnim stanicama da se učinkovitije kreću po tijelu, što poboljšava sposobnost imunosnog sustava da otkrije i boi se protiv infekcija. Tjelesna aktivnost pridonosi stimulaciji proizvodnje imunosnih stanica i antitijela. Antitijela su bitne komponente obrambenog mehanizma tijela protiv bolesti. Kronična upala može oslabjeti imunosni sustav. Redovita tjelovježba može pomoći u reguliranju upale, potičući uravnotežen imunološki odgovor.

Vitamini i dodaci prehrani - imaju važnu ulogu u održavanju snažnog imunosnog sustava:  Vitamin C: važan za jačanje imuniteta. Potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, što je neophodno u borbi protiv infekcija. Ima ga u citrusnom voću, bobičastom voću, paprici i brokuli. Cink: uključen u brojne imunološke funkcije, poput proizvodnje imunosnih stanica i reguliranja upale. Hrana bogata cinkom uključuje nemasno meso, perad, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice. Ehinacea: biljni dodatak prehrani. Mnogi vjeruju da pridonosi sprečavanju ili ublažavanju simptoma prehlade. Neka istraživanja ukazuju na to da ima blag učinak, pa su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdila njegova učinkovitost.

Smanjiti razinu stresa - kronični stres potiče oslobađanje hormona kortizola. Njegove visoke razine negativno utječu na imunosnu reakciju. Dugotrajan stres može rezultirati pojačanom upalom u organizmu. Povezuje se s oslabljenim imunosnim sustavom i raznim zdravstvenim problemima. Stres može omesti komunikaciju među imunosnim stanicama, utječući tako na njihovu sposobnost da učinkovito reagiraju na zdravstvene prijetnje.

Zdrava i uravnotežena prehrana - ključna je za potporu imunosnog sustava i cjelokupnog zdravlja, pa bi trebalo usvojiti sljedeće prehrambene navike: Jedite puno voća i povrća. Bogati su vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunosni sustav. Neka to bude mješavina šarenog voća i povrća da biste u organizam unijeli širok raspon hranjivih tvari. Neke vrste hrane posebno su zdrave za imunosni sustav i sprečavanje ili liječenje prehlade ili gripe: češnjak, đumbir, kurkuma, agrumi, lisnato zeleno povrće. U prehranu uvedite hranu bogatu probioticima, poput jogurta i fermentirane hrane, što održava zdravlje crijeva i pridonosi jačanju imunosnog sustava.

Sve ove savjeta sigurno znate i sami, no samo vas podsjećamo, do jučer je bilo ljetno vrijeme vani, sad više nije...

01.11.2023. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.11.2023. 09:09
    vise setnje
Novi komentar
nužno
nužno