« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BEZDIMNI TRIKOVI

Kako prestati pušiti bez da se udebljate

Četiri od pet osoba koje prestanu pušiti nabace u prosjeku od 2 do 5 kilograma, ali postoje načini kako pobijediti i te statistike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

debljanje

,

prestanak pušenja

Pitanje koje si mnogi pušači koji se nadaju postati bivši pušači postavljaju je zasigurno - hoću li se udebljati kad prestanem pušiti? A odgovor je, bez okolišanja - najvjerovatnije da.

Prema pisanju portala health.com, četiri od pet osoba koje prestanu pušiti nabace u prosjeku od 2 do 5 kilograma. No, to i nije tako strašno jer tijelo nakon određenog vremena potrebnog da se oporavi od šoka ponovo uspostavlja normalnu težinu, pogotovo ako ste fokusirani na prestanak pušenja.

Nakon što zaključite kako ste zaista uspjeli prestati pušiti i pustili tijelu da se navikne na novi režim, iako neki bivši pušači kažu da je to cjeloživotna borba, stručnjaci kažu kako je upravo tada vrijeme da loše navike počnete mijenjati dobrima, a u tome vam može pomoći par trikova.

Prvo i osnovno - prevladajte okidače koji su vas poticali da zapalite cigaretu. Ako ste primjerice imali običaj zapaliti cigarertu nakon jela, pokušajte odmah nakon obroka oprati zube ili iskoristite i drugu stranu oralne fiksacije. Fokusirajte um na nešto što ćete grickati, žvakati, ili držati u ustima. Celer, mrkve, gume za žvakanje, izbor je velik.

Kao i kod svake ovisnosti moguće je da će vam zatrebati pomoć stručnjaka, a u tom slučaju nije loša kognitivno-bihevioralna terapija. Ona vam može pomoći da se fokusirate na brigu za sebe i to tako da prvo prestanete s pušenjem, a zatim se fokusirate na kontrolu tjelesne težine.

Nije loše početi kontrolirati tjelesnu težinu već na početku odvikavanja. Kako bi dobili bodove već u startu pokušajte jesti manje, ali češće jer takav režim prehrane ubrzava metabolizam čime sprječavate dolazak u iskušenje da se prejedate.

Na meniju bi vam obavezno trebale biti namirnice s mnogo proteina i vlakana jer upravo takva hrana, osim što je zdrava, želucu daje osjećaj sitosti.

Bez vježbanja ništa, stoga - vježbajte. Umjesto da zapalite cigaretu ili pojedete pola do kilu sladoleda, prošetajte ili vozite bicikl pola sata, krenite na yogu ili u teretanu, sve je dobrodošlo. Umjereno vježbanje smanjit će vaš apetit, a mišićna masa koju dobijete vježbanjem ubrzat će vaš metabolizam. Uz to, vježbanje će vam pomoći u borbi protiv stresa, dosade i nervoze - glavnih razloga zbog kojih ste ranije palili cigarete. A još ako se odlučite za bicikl riješili ste i problem čekanja tramvaja. I ne zaboravite - neće vam biti lako, zato budite uporni i odlučni. Sretno!

05.03.2010. 23:19:41
Novi komentar
nužno
nužno