« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 6 dana
SAVJETI

Kako potaknuti tijelo da se samo očisti?

Detoksikacijski programi podrazumijevaju svašta - od ispijanja čajeva i cijeđenih sokova, do uzimanja laksativa i ispiranja crijeva

Samo zdravo!
Samo zdravo! (Arhiva)
Više o

detoksikacija

,

prirodan način

Detoksikacija organizma postala je gotovo obaveza, no taj pojam nije popularan među nutricionistima, jer podrazumijeva uklanjanje otrova iz tijela, što je malo preteška riječ, ukoliko doista nismo otrovani. 

Ako smo zdravi, onda bi jetra, bubrezi i debelo crijevo trebali sami ukloniti manje toksične tvari jer je to njihov posao.

No, usprkos tome, tzv. detoksikacija organizma omiljena je složenica klod mnogih, posebice u ovo doba godine, odnosno nakon blagdana. Detoksikacijski programi podrazumijevaju svašta - od ispijanja čajeva i cijeđenih sokova, do uzimanja laksativa i ispiranja crijeva.

Usprkos tome što su izuzetno popularni, postoji vrlo malo znanstvenih dokaza u korist tvrdnje da detoksikacija poboljšava zdravlje, piše portal Inverse.

Robin Tucker, profesor za znanost o hrani i nutricionizam pri Sveučilištu Michigan za Inverse otkriva kako je ispijanje većih količina vode učinkovit način čišćenja organizma. Ako toksini postoje u tijelu, izići će kroz mokraću.

Također preporuča unos vlakana - 38 grama dnevno za muškarce i 25 grama dnevno za žene. Vlakna uklanjaju iz tijela nezdravi kolesterol i potiču crijeva na rad, a kroz crijeva većina otpada odlazi iz organizma.

Preporuča se i konzumacija povrća poput brokule, kupusa, kelja, artičoka i češnjaka te bobičastog voća koje obiluje antioksidansima.

Posljednje, ali ne i manje bitno je smanjiti unos šećera i soli te povećati unos fermentirane hrane poput jogurta ili kiselog kupusa.

28.01.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.01.2020. 10:07
    grčki jogurt ivoce
Novi komentar
nužno
nužno