« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana
SAVJETI

Kako pomoći nekome tko boluje od depresije

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u svakodnevnoj komunikaciji s osobom koja boluje od depresije

Ovako se pomaže depresivnoj osobi
Ovako se pomaže depresivnoj osobi (Arhiva)
Više o

depresija

Psihijatar K. Luan Phan iz  Medicinskog centra Wexner sa Sveučilišta Ohio dao je za američki časopis U.S. News nekoliko savjeta koji mogu pomoći u svakodnevnoj komunikaciji s osobom koja boluje od depresije

Evo što možete učiniti:

Djelujte - čuvajte osobu. Pitajte ju zna li kako bi počinila samoubojstvo i odvojite ju od svega što bi mogla upotrijebiti da našteti sebi. Ako je osoba u krizi ostanite s njom dok ne prođe ili je povežite s nekim tko joj može pomoći. 

Pitajte - potaknite razgovor tako što ćete više pitati, što dalje pokazuje da vam je važno i da želite znati više o borbi i depresiji te osobe. Vrlo često osobe koje boluju od depresije razmišljaju o samoubojstvu pa ih je važno potaknuti na razgovor o tome. 

Povežite se - ako je situacija krizna nazovite medicinsku pomoć. Povežite osobu s drugim ljudima koji joj mogu pružiti podršku. Istraživanja su također pokazala da povezanost s drugima djeluje kao zaštita protiv beznađa i psihološke boli. I zapamtite da i nakon što kriza prođe trebate: slušati, pitati, voljeti i djelovati.

Slušati - prvi važan korak je jednostavno slušanje. Slušanje potiče osobu da se više otvori, pa će vam pričati o svojoj depresiji i očaju.

Volite - kada slušate i pitate pokazujete osobi da vam je stalo. Slušajte sa suosjećanjem i bez odbacivanja ili prosuđivanja čime pokazujete ljubav. Taj osjećaj ljubavi može pomoći nekome da se obrati za pomoć.

Zaštitite - informirajte se i uključite se. Započnite razgovore kako biste smanjili stigmu. Svatko može pomoći u podizanju svijesti o epidemiji depresije. 

07.11.2019. 18:02:04
Novi komentar
nužno
nužno