« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
EHHH...

Kako početi vježbati kad ste totalno van forme?

Kako odabrati najbolju vrstu treninga, pronaći motivaciju koja vas neće već prekosutra napustiti i trebate li prije, no što uskočite u tenisice otići liječniku?

Ono kad vam je sve teško...
Ono kad vam je sve teško... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

forma

Možda vam je liječnik rekao da je krajnje vrijeme da počnete vježbati ili vas vaši bližnji uporni nagovaraju da konačno ustanete s kauča ili ste pak sami shvatili da više ne možete po starom i odlučili skinuti kilograme i dovesti se u formu.

Kako odabrati najbolju vrstu treninga, pronaći motivaciju koja vas neće već prekosutra napustiti i trebate li prije, no što uskočite u tenisice otići liječniku, odgovaramo u narednim rečnicama. 

Liječnik - ako niste vježbali godinama ili ste posljednji put potrčali na satu tjelesnog odgoja u srednjoj školi, dobro je napraviti liječnički pregled prije, no što krenete vježbati. Na taj način spriječit ćete moguće ozljede ili, ukoliko postoji kakav zdravstveni problem poput urođene srčane mane, izbjeći zdravstvene komplikacije. Liječnik će vam savjetovati kakve su vježbe najbolje za vas i preporučiti vam odgovarajuću prehranu ukoliko imate višak kilograma, povišen kolesterol, povišen krvni tlak ili neki drugi problem.

Napredak - što ste više izvan forme, to će u početku napredak biti očitiji, a vaša motivacija sve veća. Kod redovitog vježbanja organizam sve učinkovitije koristi kisik i stvara energiju potrebnu za izgradnju mišića.  Već nakon nekoliko tjedana redovitog vježbanja broj mitohondrija (zaduženih za proizvodnju energije) u našim stanicama se povećava pa vježbanje postaje lakše i brže se oporavljamo nakon treninga. Zato je izuzetno važno ustrajati na početku i stvoriti naviku vježbanja koju zovemo i pozitivna ovisnost.

Motivacija - najveća motivacija je definitivno zdravlje. Većina nas će se pokrenuti kada liječnik kaže da je krajnje vrijeme i kada posljedice sjedilačkog načina života osjetimo na vlastitoj koži - infarkt, moždani udar,problemi s kralježnicom samo su neke od posljedica neaktivnog života. Umjesto da sanirate posljedice, sačuvajte zdravlje i pokrenite se već danas. 

Vrijeme - kada uvodimo neki novi sadržaj u svoj život za njega moramo naći vremena. Manjak vremena najčešći je i najlošiji izgovor za nevježbanje. Jedan od načina da mu doskočite jesu grupni treninzi u fiksno vrijeme - učlanite se u obližnji sportski centar i budite uporni dok vam se trening ne uklopi u dnevnu rutinu.

Vrste treninga - Kako biste ostali ustrajni i redovito vježbali, vrlo je bitno da vam se aktivnost  koju se izabrali sviđa. Ako ne volite teretanu, nemojte se mučiti dizati utege jer time trošite puno energije na aktiviranje voljnog momenta, a od treninga dobivate minimum.

02.09.2020. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno