« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana
SAVJETI

Kako početi trčati i pripremiti se za proljetnu sezonu

Trčanje je svakako aktivnost koja će većini biti prva na rasporedu zbog svoje jednostavnosti i provođenja vremena na svježem zraku

Krenite!
Krenite! (Arhiva)
Više o

trčanje

,

proljeće

Proljeće je pred vratima i mnogi će razmotriti iskorištavanje lijepog vremena za fizičku aktivnost i vraćanje fitness forme. Trčanje je svakako aktivnost koja će većini biti prva na rasporedu zbog svoje jednostavnosti i provođenja vremena na svježem zraku, pa prođimo ukratko sve što je važno znati.

Bez obzira jeste li početnik ili se vraćate nakon pauze, evo nekoliko savjeta trenera Tiana Jagarića, objavljenih na njegovom blogu.

Postavite ciljeve: Definirajte što želite postići trčanjem, bilo da je to poboljšanje kondicije, gubitak težine ili jednostavno uživanje u aktivnosti na otvorenom. Koji god vaš cilj bio pokušajte ga pratiti i napraviti postepeni plan kako ćete do njega doći.

Nabavite pravu opremu: Pronađite tenisice koje odgovaraju vašem stopalu i udobnu odjeću koja omogućuje slobodno kretanje. Adekvatna oprema spriječit će potencijalna oštećenja na koži, natiske i slično kao i spriječiti potencijalne ozljede koje se mogu desiti.

Rasporedite svoje trčanje: Odaberite dane i vrijeme za trčanje te se pridržavajte tog rasporeda kako biste stvorili naviku.

Počnite polako i povećavajte intenzitet: Ovo je ključan korak jer će vašem tijelu dozirati opterećenje što je ključno za napredak. Prvih nekoliko dana trčanja smanjite intenzitet i dajte tijelu, zglobovima i mišićima da se naviknu na novi podražaj. Nakon toga, postepeno si iz tjedna u tjedan povećavajte intenzitet kroz produljivanje dionice trčanja ili kroz tempo kako bi vaše tijelo imalo razloga i stimulusa za napredak.

Warm-up i cooldown: Zagrijte se prije trčanja dinamičkim vježbama i istegnite se nakon trčanja kako biste spriječili ozljede i poboljšali fleksibilnost. Trčanje bi svakako trebalo biti popraćeno određenim vježbama snage koje će vam olakšati same treninge, spriječiti ozljede te u konačnici oblikovati vaše tijelo. Ako trebate pomoć svakako se obratite stručnoj osobi.

Oporavak: Slušajte svoje tijelo, ako osjetite bol ili nelagodu, usporite ili se odmorite. Važno je pratiti svoje tijelo i dati mu potrebno vrijeme za oporavak. Također, dovoljan unos tekućine, uravnotežena prehrana i kvalitetan san vašem će tijelu dati potporu koju treba.

Uživajte u procesu: Trčanje je više od vježbe - to je prilika za istraživanje, opuštanje i poboljšanje zdravlja i raspoloženja. Sljedeći ove korake i savjete, možete sigurno započeti svoju trkačku avanturu i pripremiti se za proljetnu sezonu trčanja. Uživajte u svakom koraku!

03.03.2024. 12:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.03.2024. 17:56
    obozavam trcanje
Novi komentar
nužno
nužno