« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Kako poboljšati mozak?

S vremenom naše pamćenje slabi, posebno ako se ne vježba na razne načine. Bilo fizičkom ili pak mentalnom aktivnošću

Evo kako
Evo kako (Arhiva)
Više o

mozak

,

vježbe

Pamćenje upravo ovisi o stanju i vitalnosti mozga, ali i o načinu života, prehrani i o tome koliko se krećete.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako poboljšati pamćenje.

Pazite što jedete

Dobro je poznato kako su određene namirnice hrana za mozak, ali jednako tako i određene namirnice utječu na njegovo propadanje. Ovdje se radi o šećeru koji u prevelikoj količini nije dobar za zdravlje, ali jednako tako i utječe na pamćenje.

Umjesto toga, jedite hranu bogatu antioksidansima, ali i voće i povrće bogato vitaminima. Uvedite u prehranu sirovi kakao ili tamnu čokoladu s velikim postotkom kakaa koja je odlična za zdravlje mozga, ali jednako tako uzrokuje i sreću te smanjuje stres.

Pazite što pijete

Nije važna samo hrana, veliku ulogu kod očuvanja pamćenja ima i tekućina koju unosite u tijelo. Prije svega, trebali biste izbjegavati alkohol jer kada se konzumira u većim količinama ima negativne učinke na mozak, a može i oštetiti neuronsku strukturu u mozgu hipokampus koji stvara nova sjećanja i pronalazi ona stara.

S druge strane, probajte povećati dozu kofeina ili zelenog čaja koji djeluju kao stimulansi.

Trenirajte mozak

Uvijek je dobro naučiti nešto novo. Naučite svirati gitaru, pisati poeziju ili nešto što nikada niste radili. Na ovaj način će vaš mozak raditi bez prestanka, a također će se poboljšati i pamćenje. Ne zaboravite stalno ponavljati i usavršavati naučeno. Osim toga, ne zaboravite kako je uvijek važno vježbati mozak i rješavati razne zagonetke, rebuse i križaljke. Čak i neke aplikacije, odnosno igrice na vašem mobilnom telefonu mogu biti od koristi za razmišljanje.

Vježbajte

Osim što vježbanje utječe na tijelo, utječe i na mozak. Dok vježbate često morate razmišljati o samoj izvedbi vježbe, o pokretu, o tome koju ruku i nogu koristite ili kako da tijelo ostane mirno. Osim toga, kod tjelesne aktivnosti povećava se dotok kisika u mozak i smanjuje rizik od bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja.

Čak su i razna istraživanja pokazala kako vježbanje i bilo kakva aktivnost može poboljšati rast i razvoj mozga. Vježbanje u srednjoj dobi smanjuje mogućnost pojave demencije. Probajte hodati, trčati, planinariti, plivati, plesati, a uvijek možete i vježbati s trenerima u fitness centrima ili online u vašem domu.

Naspavajte se

Iako zvuči toliko jednostavno, dosta ljudi ima problem upravo sa spavanjem, a nedostatak sna onda utječe na mnoge funkcije u organizmu. Poželjno je spavati svaku noć barem sedam do osam sati. Upravo je san važan za pamćenje i učenje.

Ako imate probleme s nesanicom, smanjite dozu kofeina, a prije spavanja zaboravite na bilo kakve ekrane.

Umjesto toga možete čitati te mozak držati aktivnim.

Smanjite razinu stresa

Stres je tihi ubojica današnjeg doba, a jednako tako kao što utječe na sve radnje organizma, utječe i na mozak. Kronični stres uništava moždane stanice i oštećuje već spomenuti hipokampus.

Meditirajte

Istraživanja su pokazala kako meditiranje pomaže kod kognitivnih funkcija. Pomaže kod fokusiranja, koncentracije, pamćenja i učenja. Pomaže i kod očuvanja kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Važno je da redovito meditirate i da pri tome ne mislite ni o čemu. Osim meditiranja, pomoći može i joga.

Družite se

Druženje s prijateljima smanjuje stres i depresiju, a oba stanja mogu utjecati na gubitak pamćenja u budućnosti.

Iako se čini kao mnogo koraka, sve su ovo vrlo korisni savjeti kako poboljšati pamćenje. Jednostavno počnite primjenjivati ove metode u svakodnevnim radnjama i tijelo, ali i mozak će stalno biti aktivni te ćete u budućnosti biti puno sretnij

22.10.2020. 11:03:00
Novi komentar
nužno
nužno