« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Ruka dijeta: kako odrediti pravilne porcije hrane

Vaša ruka može vam poslužiti i kao mjera za određivanje količine hrane koju možete pojesti, a da ne unesete previše kalorija

Izmjerite porcije svojom rukom
Izmjerite porcije svojom rukom (Arhiva)
Više o

unos kalorija

,

skidanje kilograma

,

ruka dijeta

,

porcija hrane

Ruka dijeta novi je hit u svijetu, a radi se o vrlo jednostavnom mjerenju količine hrane koju smijete pojesti kako ne biste unosili previše kalorija. Naime, određeni dijelovi šake predstavljaju mjerilo za veličine porcija.

Nutricionisti su odavno shvatili da je glavni problem s prejedanjem činjenica da ljudi ne znaju pravilno servirati hranu, pa tako recimo kriška kruha obilno namazana putrom znači unos 90 kalorija više nego da je debljina namaza tanja. 

Drugi je primjer jednako drastičan - žličica ulja u preljevu za salatu značit će 45 kalorija, no jušna žlica ima 135 kalorija. Ako svaki dan jedete salatu, vjerojatno mislite da se hranite zdravo i s minimumom kalorija, ali samo ova mala razlika može postati šest kila viška u godinu dana. 

Stoga, preproruke nutricionista vrijedi saslušati jer će vam pomoći u određivanju porcija, pa tako, primjerice, pecivo koje jedete uz obrok treba biti veličine konzerve tunjevine, dok je prava porcija majoneze velika kao dvije kovanice od pet kuna stavljene jedna na drugu.

Što se tiče ruke, mjerimo različitim dijelovima, pa tako prava količina putra koju stavljate na kruh treba biti velika kao zadnji zglob kažiprsta, dok je veličina komada mesa koji možete pojesti jednaka veličini vašeg dlana (bez prstiju).

Porcija tjestenice jednaka je stisnutoj šaci, kao i dvostruka porcija sladoleda, porcija sira ne bi smjela biti veća od dva spojena prsta, a porcija kikiriki maslaca ili nutele može biti velika kao zadnji zglob na palcu, što je ekvivalent jedne žličice.

12.01.2014. 09:50:00
Novi komentar
nužno
nužno