« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Kako odgojiti sretnu djecu

Korisno je osloniti se na nekoliko trikova kako bismo obavili što bolji posao

Djeca moraju naučiti da svaki problem ima rješenje
Djeca moraju naučiti da svaki problem ima rješenje (Pexels)
Više o

djeca

,

odgoj

,

sretna djeca

Svako dijete je različito što znači da mu je potreban i drugačiji pristup po pitanju odgoja, no svejedno je korisno osloniti se na nekoliko trikova kako bismo obavili što bolji posao. Kao roditelji, svojoj djeci želimo samo najbolje, no ponekad zaboravljamo da ono što mi smatramo da bi oni trebali i ono što oni žele jesu dvije potpuno drugačije stvari. 

1. Važnost njegovanja

Istraživanja su pokazala da djeca vrtićke dobi koja imaju prisniji odnos s majkama imaju 10% veći hipokampus (dio mozga zadužen za sjećanje i stres) od djece čiji roditelji nisu pokazali istu količinu pažnje i podrške.

2. Važnost optimizma

Zasigurno ste već čuli onu "trebamo razmišljati pozitivno" i sigurno vam već ide na živce. No svakodnevni razgovori (u prisutnosti djece) u kojima izražavate svoje negativno mišljenje spram nečega, ono je čime su djeca okružena i obrazac je ponašanja koji će prihvatiti. Ako su često izloženi razgovorima u kojima se nešto kritizira ili se netko na nešto žali, usvojit će takvo ponašanje i početi ga primjenjivati na sebe. Djecu trebamo naučiti da je čaša uvijek napola puna, a svaki problem ima rješenje. Djeca koja su istrenirala mozak da razmišlja pozitivno do desete godine, imaju 50% manje šansi pokazivati znakove depresije za vrijeme puberteta.

3. Pohvalite trud, a ne mozak

Čak i najpametniji ljudi na svijetu nemaju koristi od svoje inteligencije ako su je lijeni koristiti. Na djeci se ne bi trebalo hvaliti karakteristiku s kojom su rođeni, već njihov trud da nešto postignu. 

4. Razvod braka i djeca

Djeca su otpornija nego što mislimo - 80% njih čiji roditelji prolaze kroz razvod braka ne proživljavaju nikakve psihološke probleme. Ako roditelji uspiju održati pristojan odnos za vrijeme trajanja brakorazvodnog procesa, djeca će moći nastaviti sa svojim obavezama.

Ako pak su izložena stresnim situacijama potknutim svađama i neslaganjima, u djece se posljedice vide na ocjenama, odnosima s osobama izvan obiteljskog okruženja i većoj sklonosti za razvoj ovisnosti.

Piše: Andrea Holi
27.10.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno