« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana
SAVJETI

Kako naučiti djecu kvalitetno upravljati novcem

Kako naučiti djecu kvalitetno upravljati novcem od malih nogu da bi imali financijsku slobodnu kad odrastu?

Financijska pismenost od malih nogu
Financijska pismenost od malih nogu (Arhiva)
Više o

djeca

,

financije

,

financijska pismenost

Financijska slobodna jedna je od najželjenijih odlika današnjeg življenja - život bez dugova, kredita, naplate obroka kartica, minusa na tekućim računima želja je gotovo svake punoljetne osobe ne samo u Europskoj Uniji, nego i diljem svijeta...

Ako želimo postići istinsku financijsku slobodu i neovisnost, prvo moramo naučiti kvalitetno upravljati osobnim financijama i razumjeti upravljanje novcem kao i mogućnosti ulaganja koje nam tržište nudi.

Za djecu koja dolaze i koja stasavaju upravo je upravljanje novcem jedno od najvažnijih pitanja kojima se trebaju pozabaviti u svom odrastanju. A najbolji način za učenje jeste kroz ono što im odrasli, u prvom redu - roditelji, pokazuju kao pozitivan primjer. Odgojem djece da već od malih nogu osjećaju kako trebaju trošiti novac, te štedjeti ga, stvaramo ne samo dobre novčane navike, nego pripremamo djecu i za sigurniju i odgovorniju financijsku budućnost. - ocjenjuje Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva i CEO edukacijske platforme www.Valoreschool.com te ističe da bi djecu učinkovito naučili upravljanju novcem od malih nogu, roditelji mogu slijediti ove ključne korake i strategije:

1. Budite najbolji primjer: djeca često uče promatrajući ponašanje svojih roditelja. Ako roditelji puno troše, ne brinu o novcu, tako će se ponašati i djeca. Pokažite odgovorne financijske navike kao što su planiranje, štednja i izbjegavanje nepotrebnih troškova i dugova. Budite transparentni i otvoreni za razgovor s djecom u pogledu vlastitih financijskih odluka kako biste im pokazali kako odgovorno postupati s novcem.

2. Počnite rano: Uvedite osnovne financijske koncepte čim ih vaše dijete počne razumjeti prve naznake važnosti novca. Čak i djeca predškolske dobi mogu shvatiti jednostavne ideje poput razlike između potreba i želja ili koncepta štednje novca za nešto posebno.

3. Koristite iskustva iz stvarnog života: Uključite djecu u donošenje financijskih odluka primjerenih njihovoj dobi, primjerice dopustite im da potroše malu količinu novca na slatkiše ili igračke. To ih može naučiti vrijednosti novca i posljedicama njihovih izbora.

4. Postavite jasne ciljeve: Potaknite svoje dijete da postavi ciljeve štednje, bilo da se radi o novoj igrački, video igrici ili obiteljskom izletu. Pomozite im da osmisle plan za postizanje tih ciljeva i usput proslavite njihova postignuća. Ne trpajte im novac u vlastite džepove bezuvjetno i bez postavljenog cilja - radije ih naučite da štede nego da se uvijek oslanjaju na vas kao roditelja.

5. Ali - dajte im džeparac: Pružanje redovnog džeparca može biti izvrstan način da naučite djecu o upravljanju novcem. Razmislite o povezivanju naknade s poslovima ili zadacima kako biste naglasili vezu između posla i zarade.

6. Naučite planiranje potrošnje: Pokažite djeci kako napraviti proračun / plan potrošnje - raspoređujući svoj džeparac ili zaradu u različite kategorije kao što su potrošnja, štednja i davanje. Naglasite važnost pridržavanja proračuna.

7. Uvedite pojam štednje: Potaknite djecu da redovito štede dio svog novca. Pomozite im otvoriti štedni račun kako bi saznali više o kamatama i dugoročnoj štednji.

8. Razgovarajte o željama i potrebama: naučite djecu da razlikuju stvari koje su im uistinu potrebne od stvari koje jednostavno žele. To će im pomoći da donesu promišljenije odluke o trošenju.

9. Podučavajte odgođeno zadovoljstvo: Potaknite svoje dijete da čeka i štedi za nešto što želi, umjesto da impulzivno kupuje. Odgođeno zadovoljstvo je vrijedna životna vještina koja može dovesti do bolje financijske discipline. Uživanje u procesu ostvarivanja ciljeva jednako je važno kao i sam cilj. Danas to često ljudi zaboravljaju, pa su nestrpljivi, nezadovoljni pa čak i neispunjeni i kada ostvare svoje ciljeve - jer zaboravljaju uživati u samom procesu.

10. Potičite dobrotvorna davanja: naučite djecu o važnosti uzvraćanja i podržavanja ciljeva do kojih im je stalo. To može potaknuti osjećaj odgovornosti i empatije.

11. Igrajte igre za novac: Uključite se u zabavne, obrazovne aktivnosti i igre koje djecu uče o novcu, kao što su društvene igre poput Monopolyja ili online resursi dizajnirani za financijsko opismenjavanje.

12. Budite strpljivi i odgovarajte na pitanja: Upravljanje novcem može biti složeno i djeca će imati mnogo pitanja. Budite strpljivi i dajte objašnjenja primjerena njihovoj dobi kako biste im pomogli da razumiju.

Zapamtite, dosljednost je ključna. Uključivanjem ovih primjera koji mogu pomoći u  svakodnevnom životu kroz uključivanjem i otvorenog razgovora o novcu, možete učinkovito voditi svoju djecu prema tome da postanu financijski odgovorne odrasle osobe. Uvjeravanje djece da budu oprezna i odgovorna s novcem zahtijeva kombinaciju pozitivnog potkrepljenja, otvorene komunikacije i praktičnih lekcija. Uz odrasle osobe koje će ih upućivati na ta znanja i ponašanja, zacijelo ćemo ih naučiti kvalitetno upravljati novcem od malih nogu - zaključuje Sanela Dropulić, CEO edukacijske platforme www.Valoreschool.com

09.08.2023. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno