« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
COOL

Kako nastaje kava bez kofeina

Njemački stručnjaci kažu da je potrošačima teško otkriti koja je metoda korištena u tom procesu te smatraju da je jedan od triju najčešćih načina štetan za zdravlje ljubitelja kave bez kofeina

Nije baš lako...
Nije baš lako... (Arhiva)
Više o

kava

,

kava bez kofeina

,

Nescaffe

Jeste li se ikad zapitali kako se uklanja kofein iz kave? Naravo, zrna kave prirodno sadrže kofein, a taj stimulans je teško ukloniti na prirodan način.

Relativno jeftin pristup je otapanje kofeina s kemijskim otapalima poput diklormetana ili etil acetata.

Diklormetan je tekućina niska vrelišta (40 °C). Otapa ulja i masti, smole, kaučuk i mnoge sintetske polimere. Upotrebljava se kao otapalo, potisni plin (propelent) za aerosole i sredstvo za ekstrakciju i za prijenos topline u klimatizacijskim uređajima. Koristio se kako anestetik, pa u većim količinama može djelovati narkotički.

Etil acetat ili etilni ester octene kiseline je bezbojna, lako hlapljiva tekućina ugodna voćnog mirisa, topljiva u alkoholu i eteru i slabo topljiva u vodi.

Etil acetat služi kao otapalo u proizvodnji lakova, smola, celofana, umjetne svile, umjetne kože, za priređivanje umjetnih voćnih mirisa, ljepila i slično.

Metoda u kojoj se koristi etil acetat smatra se prirodnim procesom, jer se ova tvar nalazi i u nekom voću i povrću.

No premda je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) spomenute kemikalije proglasila sigurnima za uklanjanje kofeina iz kave, stručnjaci vjeruju da je diklormetan kancerogen.

"Količina diklormetana koju smije sadržavati kava bez kofeina određuje se EU direktivom", kaže njemačka stručnjakinja za prehranu i gastroenterologinja Sabine Hülsmann.

U skladu sa smjernicama EU-a radi se o maksimalno dva miligrama po kilogramu pržene kave.

Treći način uklanjanja kofeina iz zrna kave obavlja se uz pomoć ugljikova dioksida koji ne zahtijeva nikakva otapala. U ovom se slučaju mahune kave ispiru tekućim ugljikovim dioksidom pod visokim tlakom, metodom koja veže kofein, a postupak se ponavlja više puta.

12.01.2022. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.01.2022. 18:24
    kavu bez secera najbolje i dosta mlijeka
Novi komentar
nužno
nužno