« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
ZANIMLJIVO

Kako miris spavaće sobe ovisi o kvaliteti sna

Naš osjet njuha direktno je povezan s limbičkim sustavom mozga, koji je zadužen za emocije i pamćenje

Kako vaša miriše?
Kako vaša miriše? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

spavaća soba

Miris spavaće sobe može imati značajan utjecaj na kvalitetu sna. Iako mnogi faktori poput udobnosti kreveta, temperature prostorije i razine buke igraju ključnu ulogu, miris je često zanemaren, iako ima moćnu ulogu u stvaranju opuštajuće atmosfere koja potiče dobar san.

Naš osjet njuha direktno je povezan s limbičkim sustavom mozga, koji je zadužen za emocije i pamćenje. Mirisi koje osjećamo mogu utjecati na naše raspoloženje, razinu stresa i općenito stanje uma. Na primjer, osvježavajući mirisi poput lavande, kamilice ili sandalovine poznati su po svom umirujućem djelovanju. Ovi mirisi mogu pomoći u smanjenju napetosti i tjeskobe, što olakšava opuštanje i brže usnivanje.

S druge strane, neugodni mirisi mogu negativno utjecati na kvalitetu sna. Zatvoreni prostori s lošom ventilacijom, miris ustajalog zraka ili prejakih parfema mogu uzrokovati nelagodu i otežati postizanje dubokog sna. Kvaliteta zraka u spavaćoj sobi, koja uključuje i miris, direktno je povezana s osjećajem odmorenosti nakon spavanja.

Također, istraživanja su pokazala da ljudi spavaju bolje u prostorijama koje imaju ugodne i blage mirise. Uvođenje eteričnih ulja u rutinu prije spavanja, korištenje mirisnih svijeća ili jednostavno redovito provjetravanje prostorije može značajno poboljšati kvalitetu sna.

Stoga, održavanje svježine i ugodnog mirisa u spavaćoj sobi nije samo pitanje estetike već i ključno za dobrobit i zdravlje. Ugodan miris može pomoći u kreiranju okruženja koje podržava miran i dubok san, omogućujući tijelu da se regenerira i odmori tijekom noći.

13.09.2024. 20:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.09.2024. 21:21
    Mirirsi pomazu
Novi komentar
nužno
nužno