« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
RAT S KALORIJAMA

Kako jesti manje - ne poslužujte hranu na stolu

Daleko od očiju, daleko od srca, ili u ovom slučaju od želudca; na vidljivom mjestu držite voće, a kolač neka bude skriven u frižideru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kuhinja

,

kalorije

,

višak kilograma

,

jelo

,

izvještaj

,

Tigrovi

Kad je u pitanju konzumiranje hrane lokacija na kojoj se to obavlja od iznimne je važnosti. Ljudi koji si poslužuju hranu u kuhinji jedu manje od onih koji je poslužuju na stolu u blagovaonici. Studija pod nazivom 'Serve Here; Eat There' koju je proveo Brian Wansink sa Sveučilišta Cornwell mogla bi postaviti temelje za nove strategije u borbi s viškom kilograma i kalorija.

„Stvar je jednostavna, daleko od očiju daleko od srca", kaže Wansink. Dobro, u ovom slučaju dalje od želudca. Kad su istraživači tijekom studije izbjegavali posluživanje hrane na stolu u blagovaonici sudionici su jeli i do 20 posto manje kalorija nego inače. Neki muškarci unosili čak 29 posto manje kalorija.

Čini se da ljudi rjeđe uzimaju repete kad je hrana na kuhinjskom šanku, na primjer, ili nekom drugom elementu, nego kad je na stolu. Logično, manje konzumirane hrane, manje je unesenih kalorija. Obrnut proces mogao bi se primijeniti prilikom posluživanja zdrave hrane, dodaje Wansink. „Ako su voće i povrće na vidljivom mjestu, prije ćemo uzeti njih nego komad kolača koji je skriven u frižideru", objašnjava stručnjak. Okolina u kojoj se objeduje, veličina tanjura, veličina porcija i ostali skriveni tragovi koji određuju kad i kliko jedemo među ključnim su temama Wansinkova rada. On je autor knjige 'Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think'. Rezultati njegova istraživanja predstavljeni su na nedavno održanoj konferenciji iz eksperimentalne biologije u Anaheimu u Kaliforniji.

28.04.2010. 18:43:00
Novi komentar
nužno
nužno