« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
EHHH...

Kako izbjeći lockdown?

Prema novoj analizi objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, zemlje ne bi trebale olakšavati mjere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa dok ne ispune pet kriterija

Kako izbjeću puste gradove?
Kako izbjeću puste gradove? (Arhiva)
Više o

Covid-19

,

lockdown

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak, pet je kriterija koje bi zemlje trebale zadovoljiti da bi mogle olakšati mjere lockdowna:

1. Poznavanje statusa zaraze
2. Uključenost zajednice
3. Odgovarajući javnozdravstveni kapaciteti
4. Odgovarajući kapaciteti zdravstvenog sustava
5. Kontrola na granicama

Autori studije promatrali su devet bogatijih zemalja koje su počele s popuštanjem mjera, Hong Kong, Japan, Novi Zeland, Singapur, Južnu Koreju, Njemačku, Norvešku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Otkrili su da vlade nisu ispunile kriterije kojima bi se izbjegli novi valovi zaraze, kao što se dogodilo u Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Dokaz je jasan. Ako se ponovno javlja bolest i povećan broj slučajeva zaraze, zemlje su se otvorile prerano", rekao je za CNN koautor studije, Martin McKee, profesor europskog javnog zdravstva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Jedan od rezultata studije bio je i da je za sigurno ponovno otvaranje gospodarstva i zemalja potreban učinkovit sustav pronalaska, ispitivanja, praćenja, izolacije i potpore oboljelima i zaraženima.

"Nijedna zemlja to ne radi savršeno. Engleska to radi posebno loše. Ni Španjolska ni Francuska nisu baš najbolje u tome", rekao je McKee.

25.09.2020. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno