objavljeno 25.09.2020. 10:31:00
EHHH...

Kako izbjeći lockdown?

Prema novoj analizi objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, zemlje ne bi trebale olakšavati mjere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa dok ne ispune pet kriterija

Kako izbjeću puste gradove?
Kako izbjeću puste gradove? (Arhiva)

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak, pet je kriterija koje bi zemlje trebale zadovoljiti da bi mogle olakšati mjere lockdowna:

1. Poznavanje statusa zaraze
2. Uključenost zajednice
3. Odgovarajući javnozdravstveni kapaciteti
4. Odgovarajući kapaciteti zdravstvenog sustava
5. Kontrola na granicama

Autori studije promatrali su devet bogatijih zemalja koje su počele s popuštanjem mjera, Hong Kong, Japan, Novi Zeland, Singapur, Južnu Koreju, Njemačku, Norvešku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Otkrili su da vlade nisu ispunile kriterije kojima bi se izbjegli novi valovi zaraze, kao što se dogodilo u Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Dokaz je jasan. Ako se ponovno javlja bolest i povećan broj slučajeva zaraze, zemlje su se otvorile prerano", rekao je za CNN koautor studije, Martin McKee, profesor europskog javnog zdravstva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Jedan od rezultata studije bio je i da je za sigurno ponovno otvaranje gospodarstva i zemalja potreban učinkovit sustav pronalaska, ispitivanja, praćenja, izolacije i potpore oboljelima i zaraženima.

"Nijedna zemlja to ne radi savršeno. Engleska to radi posebno loše. Ni Španjolska ni Francuska nisu baš najbolje u tome", rekao je McKee.

25.09.2020. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/kako-izbjeci-lockdown/127668/