« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako ispravno čuvati voće

Nerijetko vam voće propadne samo zato što ste ga pogrešno čuvali, pa evo nekoliko praktičnih savjeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hladnjak

,

voće

,

čuvanje voća

,

košara za voće

Svakome od nas propala je banana, jabuka, grožđe i slično voće jer ga jednostavno nismo stigli pojesti, a do tada smo ga čuvali na krivi način. Evo nekoliko dobrih savjeta upravo na tu temu.

Banane su prilično osjetljive i relativno brzo dozriju kad dođu na naš stol. Trik je u tome da banane razdvojite, jer spojene sazrijevaju bitno brže. Banane se drže na sobnoj temperaturi u košari za voće, koja bi trebala imati rupe da zrak može slobodno strujati oko voća.

Naranče ćete također najbolje sačuvati na sobnoj temperaturi, u košari s bananama koja ima rupe za zrak. 

S druge strane, jabukama će tako brže proći vrijeme sazrijevanja, pa ako ih kupite više, ono što ne mislite pojesti u sljedeća dva do tri dana stavite u kartonsku kutiju i zatim u hladnjak, gdje će ostati svježe i više od dva tjedna.

Grožđe se drži također u frižideru, no greška koju gotovo svi radimo je da operemo grožđe prije spremanja. Naime, iako ćemo tako skinuti prljavštinu, voda će imati negativan utjecaj na kožicu i napraviti odličnu podlogu za razvoj plijesni. Stoga, ne budite lijeni, držite grožđe u zdjeli u hladnjaku, a operite ga prije jela.

Limun i limeta mogu se na sobnoj temperaturi držati i dva tjedna, u rupičastoj košari za voće. No, ako ih ne mislite sve iskoristiti, višak pohranite u posudu za voće u hladnjaku gdje će ostati svježi više tjedana.

Kivi je još jedna voćka koja ima čudno zrije, po našim stanardima, stoga ih treba držati na sobnoj temperaturi dok su još nezreli i tvrdi, a nakon toga se stavlja u hladnjak kad lagano omekša. No, neće izdržati dulje od dva tjedna, pa pripazite. 

27.04.2013. 09:26:00
Novi komentar
nužno
nužno