« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
DIJETE

Kako funkcionira ketogena dijeta?

Prilikom provođenja ketogene dijete najbolji i najbrži rezultati postižu se ukoliko unosite manje od 20 grama ugljikohidrata dnevno.

Probajte s keto dijetom
Probajte s keto dijetom (Arhiva)
Više o

ketogena dijeta

,

keto dijeta

Ketogena dijeta provodi se na način da smanjenim unosom ugljikohidrata tijelo energiju traži iz drugih izvora, a to su slobodne masne kiseline iz masnih stanica. Kao posljedica sagorijevanja masnih stanica u jetri nastaju ketoni, prema kojima je i ova dijeta dobila ime.

Ketogena dijeta se ne preporučuje djeci i mladima (zbog nedostatka voća), trudnicama i dojiljama, dijabetičarima i osobama s visokim krvnim tlakom. Sama dijeta prvenstveno je namijenjena zdravim ljudima na kraći period.

Prednosti ketogene dijete zbog kojih mnogi ostanu motivirani tijekom provođenja dijete su brzo i trajno mršavljenje, gubitak masnih naslaga te manji osjećaj gladi.

Ketogena dijeta: Plan prehrane

Kod ketogene dijete dnevni unos namirnica bi se trebao temeljiti na namirnicama koje sadrže oko 75% masti, 20% proteina i 5% ugljikohidrata. Prije početka dijete potrebno je izračunati koliko kalorija dnevno smijete unositi, a detaljan izračun možete pogledati ovdje.

Pojednostavljeni izračun za žensku osobu težine 70 kilograma, te muške osobe težine 85 kilograma možete pogledati u tablici:

Ketogena dijeta: Dozvoljene namirnice

Puno je namirnica koje smijete konzumirati dok provodite ketogenu dijetu, a naglasak bi trebao biti na namirnicama koje sadrže malo ugljikohidrata. Preporučuje se konzumacija ribe pa tako možete jesti tunu, skušu, soma, lososa, pastrvu te općenito sve ribe bogate zdravim mastima. Kada je meso u pitanju možete konzumirati piletinu, puretinu, bijelo meso, crveno meso, odreske, šunku i slaninu.

Nemojte zaboraviti i na povrće, a savjetuje se konzumacija povrća s niskim udjelom ugljikohidrata kao što je npr. zeleno povrće, luk, rajčice, paprike, kupus, brokula, kelj, špinat, celer, blitva, karfiol i rotkvice. Maslac koristite kao zamjenu za biljno ulje, a možete koristiti i maslinovo ulje (ekstra djevičansko), kokosovo ulje te ulje avokada. Jaja su dozvoljena i možete ih pripremati na sve načine.

Neprerađeni sirevi su dozvoljeni kao npr. kozji sir, svježi sir, vrhnje, bijeli sir, mozzarella sir, cheddar. Od orašastih plodova možete jesti bademe, lješnjake, kikiriki, orahe, indijske oraščiće, suncokretove sjemenke, sjemenke lana, chia sjemenke i sjemenke bundeve. I za kraj, dozvoljeni su svi začini.

Ketogena dijeta: Zabranjene namirnice

Kako biste ostvarili željene rezultate, namirnice bogate ugljikohidratima biste trebali izbjegavati. Popis zabranjenih namirnica sadrži kruh, tjestenine, brašno, rižu, pahuljice, heljdu, svo voće, sve slatkiše, umake koji sadrže velike količine ugljikohidrata, biljna ulja, majoneza, margarin, slanutak, leća, grah, grašak, sve namirnice na bazi krumpira i sva alkoholna pića.

Preuzeto sa Mamin kutak.

Piše: Mamin kutak
13.06.2022. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno