« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 mjeseci i 11 dana
SAVJETI ;)

Kako doći Kinezima na ručak?

Vjerojatno je svakom ljubitelju orijentalne kuhinje san da ga Kinezi pozovu na ručak... e pa, evo kako vam to onda izgleda

Pozovu vas na ručak i onda...
Pozovu vas na ručak i onda... (Arhiva)
Više o

gosti

,

Ručak

,

Kinezi

,

pravila

Kod Kineza je izuvanje cipela takoreći obavezno. Obično domaćin ponudi papuče.

Ali, to je tek početak niza „pravila" kako biti dobar gost kod domaćina Kineza. Pekinški stručnjak za kulturu docent Jiang Bo upozorava prije svega na jedno: „Dolazak praznih ruku je tabu. Uzajamnost je u Kini vrlo važna. To znači: ako vas netko pozove, onda vi donosite poklon. Osim ako ste veoma bliski prijatelji."

Poklon ne mora biti skup. Može se donijeti, recimo, i košarica s voćem. Ali i tu treba biti oprezan. „Ne treba donijeti ono voće čiji naziv zvuči kao kineska riječ za 'rastanak' (lí). Recimo, na sjeveru Kine je to kruška, koja se tako izgovara. Pogotovo ne ako se posjećuje prijatelje čiji roditelji nisu dobrog zdravlja", objašnjava Jiang. „A na jugu iz istog razloga ne treba donositi liči ili azijsku trešnju."

Praznovjerje kaže da donošenje tog voća može biti loš znak, jer predviđa odlazak voljenih osoba.  

Može i alkohol

Odličan poklon je i cvijeće. „Donošenje cvijeća u Kini ima dugu tradiciju", kaže Jiang. „U Kini to cvijeće može biti i umjetno, od pliša. Ono simbolizira bogatstvo. Ali ne treba donositi cvijeće od papira."

I to ni u kom slučaju! Jer se papirnato cvijeće u Kini tradicionalno polaže na grobove. Dobri pokloni su i cigarete, alkoholna pića, bomboni, čaj i kolači.

„Kad idem prijateljima, obično ponesem nešto za jelo", kaže nam jedna djevojka na ulicama Pekinga. „Ako su u kućanstvu stariji ljudi, donosim pekinški kolač i sitnice za djecu. Ponekad poklonim i alkohol."

Jedan prolaznik kaže da je u redu otići bez poklona prijateljima koje viđate redovito. A za one koje rjeđe viđa? „Za muškarce koji puše, recimo upaljač. Prijateljice dobiju kozmetičke proizvode ili neku sitnicu koja ih može obradovati."

Domaćin mora ponuditi „cijelo" jelo

Ali i za domaćina vrijede određena pravila. Recimo, ako zove ljude na jelo, trebao bi pripremiti nešto „veliko" i „cijelo", kaže kulturolog Jiang. I pojašnjava: „Tu se misli na neko veliko glavno jelo. To se mora prvo iznijeti na stol, kako bi se gostima poželjela srdačna dobrodošlica. Osim manjih jela, mora biti neka cjelina, recimo čitava svinjska koljenica, jer svinjsko meso simbolizira sreću."

Ali u obzir dolazi i drugo meso. Primjerice riba, ali opet - cijela, a ne u komadima. „Osim svinjetine, piletine, ribe ili janjetine domaćini naravno moraju ponuditi i alkohol. Nema svečanog obroka bez alkohola", dodaje Jiang.

Kinezi rado piju vino, prije svega crno. Ili jaku rakiju od žitarica, koja se najčešće radi od prosa.

Ali što ako su gosti vegetarijanci ili vegani? Ili ako ne piju alkohol? Ne treba se ustručavati, kaže Jiang Bo, samo to treba reći domaćinu. Općenito, ni gostu niti domaćinu ne treba biti neugodno reći nešto otvoreno.

A šta kada se domaćin želi riješiti gostiju? Jiang preporučuje da se gostu tada ponudi čaj. Doduše, čaj se obvezno nudi i prije jela.

„Ali poslije jela je opet vrijeme za čaj. 'Mogu li Vam ponuditi crni čaj?' Time se signalizira da je vrijeme za odlazak. Gosti će to razumjeti i reći: 'Već je kasno, moramo polako kući.' Posve jednostavno!"

Piše: DW/agencije
18.10.2023. 12:50:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.10.2023. 15:41
    Kod njih samo riza i caj:)
Novi komentar
nužno
nužno