« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana
SAVJETI

Kako baciti što manje hrane za blagdane

Bez obzira na užurbanost o sigurnosti hrane uvijek treba voditi računa, a posebno pri kupnji mesa, ribe, jaja, kolača, odnosno svježih neprerađenih namirnica

Budite pametni
Budite pametni (Arhiva)
Više o

hrana

,

bacanje hrane

Bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacamo i novac u kantu. Kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu? Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi praktične savjete:

Donirajte - u vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja prikuplja hranu za osobe u potrebi. Učinite dobro djelo!

Iskoristite ostatke - uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere - počevši od nule - ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok

Kupujte promišljeno - naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo.

Mudro spremajte hranu - velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Ne kupujte na prazan želudac - nemojte ići kupovati hranu ako ste gladni jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupnju.

Planirajte obroke - u 43% slučaja bacamo hranu zato što se pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti.

21.12.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno