« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
MLJAC

Kajenski papar - malo ljuto čudo

Radi se o začinu koji se koristi i u tradicionalnoj medicini, a poseban je zbog jednog sastojka - kapsaicina

O, da... ljuto je!
O, da... ljuto je! (Arhiva)
Više o

kapsaicin

,

ljute papričice

,

kajenski papar

Kajenski papar jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, a ime vas može zavarati - zapravo se ne radi o papru već o mljevenim papričicama. Radi se o začinu koji se koristi i u tradicionalnoj medicini, a poseban je zbog jednog sastojka - kapsaicina.

Ovaj aktivni sastojak nalazi se u papričici i to je ono što čini kajenski papar toliko ljutim, kaže profesor Jamie Alan za Woman's Health.

Ove ljute papričice sadrže više kapsaicina od slavnih jalapeno paprika, a u njemu leži i čar ovog začina.

Kako kajenski papar djeluje na organizam?

Liječi upale - kajenski papar može čak ublažiti bol i upale u zglobovima i mišićima. Kapsaicin je ponovno ovdje glavni akter. Naime, poboljšava cirkulaciju što znači da ubrzava oporavak oštećenog tkiva i osigurava dovoljan prijenos nutrijenata do tkiva. 

Sadrži antioksidanse - znamo da su antioksidansi izuzetno korisni za zdravlje organizma. Radi se o spojevima koji zaustavljaju ili usporavaju propadanje stanica. Kajenski papar sadrži puno vitamina C i karotenoida, kaže nutricionistca Sonya Angelone. "Papričice dokazano zaustavljaju proces oksidacije u tijelu, a posebno djeluju kad govorimo o kolesterolu i trigliceridima", objasnila je. 

Ubrzava metabolizam - kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu što znači da tijelo troši više kalorija. Kajenski papar tako ubrzava metabolizam, tvrdi nutricionistica Keri Gans. Međutim, još uvijek nije jasno koliko jako djeluje i treba uzeti u obzir da kajenski papar na hamburgeru neće poništiti kalorije iz sendviča.

Ipak, ne mogu ga jesti baš svi - trebate izbjegavati ovaj začin ako imate osjetljiva crijeva i probavu, a osobe koje boluju od gastritisa, divertikulitisa ili sindoma iritabilnog crijeva trebale bi posebno paziti na unos kajenskog papra. 

03.11.2019. 15:45:00
Novi komentar
nužno
nužno