« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
METABOLIZAM

Kada najbrže trošimo kalorije?

Sjedenje u rano jutro nije isto kao sjedenje kasno poslijepodne i ranu večer, kada metabolizam topi 10 puta više kalorija

Evo zašto trebamo jesti pravi, obilni ručak
Evo zašto trebamo jesti pravi, obilni ručak (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

trošenje kalorija

Metabolizam nije jednak sva 24 sata, to smo valjda do sada već svi shvatili - postoji doba dana kada tijelo topi kalorije dok osoba samo sjedi. Dakle, sjedenje u rano jutro nije isto kao sjedenje kasno poslijepodne i ranu večer, kada metabolizam topi 10 puta više kalorija. 

Znanstvenici su istraživanje proveli na sedam osoba koje zatvorili u izolirani stan bez prozora, sata, mobitela i interneta. Dakle, nisu ni na kakav način mogli saznati koliko je sati. Rezultati su pokazali kako je metabolizam najsporiji za vrijeme čovjekove "biološke noći", a najbrži 12 sati nakon, dakle za vrijeme "biološkog popodneva i večeri".

Dakle, ako ljudsko tijelo brže troši kalorije popodne i u ranu večer, onda je najbolje kao najveći obrok napraviti ručak. 

"Nije samo ono što jedemo, nego kad jedemo i odmaramo. To utječe na količinu energije koju trošimo ili skladištimo kao masnoću. Navike u spavanju i jedenju su veoma važne za cjelokupno zdravlje", rekla je Jeanne Duffy, znanstvenica koja se bavila istraživanjem. 

07.12.2018. 11:06:40
Novi komentar
nužno
nužno