« Seks
objavljeno prije 9 mjeseci i 19 dana
ZNATE LI ;)

Kada je vrijeme za seksualne odnose nakon poroda?

Kada dijete dođe u obitelj oba roditelja su u potpunosti posvećenja djetetu, te su spolni odnosi stavljeni u drugi plan

Koliko treba čekati
Koliko treba čekati (Arhiva)
Više o

seks

,

porod

Za odluku o tome kada je vrijeme za seksualne odnose nakon poroda najčešće je presudan upravo subjektivna prosudba da ste vi i partner spremni za odnose. Svakako se preporučuje posjet liječniku prije početka spolnih odnosa kako bi liječnik provjerio kako se vaše tijelo oporavlja od poroda.

Ukoliko ste rodili carskim rezom, potreba za pregledom liječnika je još veća. Ne preporučuju se odnosi barem šest tjedana nakon poroda kako bi se organizam oporavio, moguće rane zacijelile i samim time kako bi se izbjegle moguće infekcije. Dok neki parovi započinju sa spolnim odnosima već mjesec dana nakon poroda, kod drugih zna proći i do godine dana. Kada dijete dođe u obitelj oba roditelja su u potpunosti posvećenja djetetu, te su spolni odnosi stavljeni u drugi plan.

Zašto se ne preporučuju spolni odnosi netom nakon poroda?

U prvom redu se spolni odnosi ne preporučuju netom nakon poroda kako bi se izbjegle infekcije koju mogu dovesti do dodatnih komplikacija. Mlade majke su gotovo uvijek nakon poroda nezainteresirane za seks zbog potpune posvećenosti djetetu i njegovim potrebama. Spolni odnosi nakon poroda bi mogli biti veoma bolni, osobito u slučajevima kada je izvedena epiziotomija ili je došlo do pucanja međice.

Razlog za nezainteresiranost za seks svakako može biti i umor. Poznato je da roditelji novorođenčeta ne spavaju dovoljno, često se bude tokom noći te dolazi do fizičke i emocionalne iscrpljenosti. Isto tako, majke su vrlo često, osobito nakon prvog poroda, izrazito nezadovoljne izgledom svoga tijela te se iz tog razloga ne osjećaju privlačnima i izbjegavaju spolne odnose u strahu da će biti odbojne partneru. Vrlo je bitno i nakon rođenja djeteta da si partneri pružaju međusobnu potporu. Razgovarajte o svemu što vas muči kako se ne bi udaljili jedno od drugoga.

Korisni savjeti

Kada započnete sa spolnim odnosima, ukoliko imate problema sa vlaženjem vagine koristite lubrikante. Ne upuštajte se u spolne odnose ako niste uzbuđeni jer bi odnosi mogli biti bolni. Neka predigra traje duže nego prije poroda. Za vrijeme spolnog odnosa izaberite pozu u kojoj pritisak nije na vaš trbuh, osobito ako ste rodili carskim rezom. Žene najčešće svjedoče da im je nakon poroda najbolja poza bila da se one nalaze na partneru jer tako nema pritiska na trbuh, a i same mogu kontrolirati dubinu penetracije i u svakom trenutku prekinuti odnos ukoliko postane bolan. Vježbajte mišiće vagine svaki put kada se sjetite, vagina će se tako brže stezati i vratiti elastičnost, a samim time ćete i više moći uživati u spolnim odnosima.

Što učiniti ako su i nakon duže pauze spolni odnosi bolni

Ukoliko su i nakon duže apstinencije nakon poroda spolni odnosi i dalje bolni svakako se obratite liječniku. Nakon izvođenja epiziotomije je vrlo čest slučaj bolnih spolnih odnosa, no svakako preporučujemo da se posavjetujete sa vašim liječnikom. Ako primijetite jači vaginalni iscjedak neugodnog mirisa, on bi mogao upućivati na infekcije, te je svakako potreban posjet liječniku kao i ako krvarenje nakon poroda dugo traje, ili ako prestane i u kratkom vremenom se ponovno pojavi.

15.07.2023. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno