« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZAPAMTITE

Kad bi trebali izaći na zrak?

Ako je prva stvar kad se probudite ujutro kuhanje kave, stavite vodu da se grije i - izađite van, na balkon ili barem otvorite prozor i udahnite duboko!

Prvo izađite na zrak!
Prvo izađite na zrak! (Arhiva)
Više o

disanje

,

zrak

Znamo da postoji cijela hrpa stvari koje prvo napravimo ujutro - posegnemo za telefonom, peremo zube, kuhamo kavu... no, od svega toga postoji jedna stvar koja uvijek, ali baš uvijek mora biti prva - izlazak na svjež zrak, kako god vi to radili. 

Naime, u vlastitom podcastu dr. Huberman je objasnio kako je promatranje sunčeve svjetlosti, idealno bez sunčanih naočala, dvije do 10 minuta nakon buđenja vitalna navika koju treba razviti svaki čovjek kojem je stalo do svog zdravlja.

Kako je objasnio, ta jutarnja navika pokreće oslobađanje dopamina ili hormona sreće. Za njega je dokazano da potiče bolje raspoloženje, smanjuje rizik od depresije, poboljšava koncentraciju, ali i potiče mršavljenje.

Isto tako, dnevno svjetlo je ključno jer oslobađa hormon stresa kortizol, koji djeluje kao određeni signal za buđenje, potiče razbuđivanje, ali i sposobnost fokusiranja tijekom dana.

Brojne dosad provedene studije potvrdile su da jutarnje izlaganje prirodnom svjetlu poboljšava noćni san i budnost tijekom dana, što su ujedno ključni aspekti stabilnog mentalnog zdravlja. Isto tako, istraživanja su pokazala da je vitamin D kroz izlaganje suncu povezan s ukupnim smanjenjem rizika od depresije.

09.03.2023. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno