« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
HMMM...

Jesu li multivitamini potrebni ili je to samo dobar PR?

Multivitamini i njihov utjecaj na zdravlje: potrebni dodaci ili samo marketing?

(Arhiva)
Više o

multivitaminiski preparati

,

multivitamini

Multivitamini su jedan od najpopularnijih dodataka prehrani na svijetu. Mnogi ih koriste u nadi da će poboljšati zdravlje, nadoknaditi nutritivne nedostatke ili jednostavno podržati imunološki sustav. No, koliko su zapravo multivitamini učinkoviti i kako utječu na naše zdravlje?

Što su multivitamini?

Multivitamini su dodaci prehrani koji sadrže kombinaciju različitih vitamina i minerala, često uz dodatak drugih hranjivih tvari poput antioksidansa, aminokiselina ili biljnih ekstrakata. Najčešće dolaze u obliku tableta, kapsula, prahova ili tekućina. Sastav multivitamina može varirati ovisno o proizvođaču i cilju za koji su namijenjeni, kao što su zdravlje srca, podrška imunološkom sustavu ili poboljšanje energije.

Prednosti multivitamina

Mnoge studije sugeriraju da uzimanje multivitamina može imati određene prednosti, osobito za one koji ne unose dovoljno hranjivih tvari putem prehrane. Na primjer, osobe koje slijede restriktivne dijete, starije osobe ili trudnice mogu imati koristi od dodatnog unosa vitamina i minerala. Multivitamini mogu pomoći u sprječavanju nedostatka esencijalnih nutrijenata, poput vitamina D, B12 ili željeza, koji su ključni za normalno funkcioniranje tijela.

Nadalje, određeni multivitamini mogu pružiti dodatnu zaštitu imunološkom sustavu, osobito u razdobljima povećane potrebe, poput sezone prehlada i gripe. Također, neki istraživači sugeriraju da redovito uzimanje multivitamina može smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti ili osteoporoze.

Ograničenja i rizici

Iako multivitamini mogu biti korisni, važno je naglasiti da oni nisu zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Pretjerano oslanjanje na multivitamine može dovesti do zanemarivanja zdravih prehrambenih navika. Osim toga, prekomjerni unos određenih vitamina i minerala, posebno onih koji su topivi u mastima (kao što su vitamini A, D, E i K), može dovesti do toksičnosti i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Istraživanja o dugoročnim koristima uzimanja multivitamina su mješovita. Neke studije pokazuju minimalne ili nikakve učinke na prevenciju bolesti kod inače zdravih ljudi, dok druge ukazuju na potencijalne koristi u specifičnim populacijama.

Jednostavnije rečeno, multivitamini mogu biti korisni dodatak za određene skupine ljudi, osobito ako se koristi pravilno i u kombinaciji s uravnoteženom prehranom. Međutim, važno je pristupiti njihovoj upotrebi s oprezom i informiranošću, konzultirajući se s liječnikom ili nutricionistom prije početka uzimanja. Ključ dobrog zdravlja leži u zdravoj prehrani, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i općenitoj brizi o tijelu, a multivitamini mogu biti samo jedan od mnogih alata u održavanju zdravlja.

11.08.2024. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno