Jesenska hrana za zdravlje i imunitet
Koje namirnice jednostavno moraju biti na stolu tijekom jeseni kako biste ojačali imunitet i pripremili tijelo za hladne dane
Jabuke jednostavno ne smijemo izbjegavati, jer su univerzalan obrok - mogu biti doručak, užina, grickalica, sok, kolač i još mnogo toga. Treba ih dobro oprati, a kora sadrži najviše flavonoida koji nam čuvaju srce.
Čuvaju zube od kamenca i karijesa, a fitokemikalije iz jabuke sjajno pomažu pri sprječavanju raka prostate, pluća, dojke i svih mogućih komplikacija u probavi.
Bundeve također mogu biti svašta, od ukusne juhe preko slanog ili slatkog deserta do pečenog priloga glavnom jelu. Pune su beta karotena, antioksidansa i vitamina C i E, a stotinu grama bundeve ima tek 32 kalorije, što znači da ih stvarno možete pojesti dosta. Uz to što smiruje živce i omogućava dobar san, bundeva je sjajna u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara.
Cvjetača ili karfiol ima jako malo ugljikohidrata, gotovo da i nema masti, ali zato ima velik udio fitonutrijenata koji blagotvorno utječu na zdravlje i osnažuju imunitet.
Prokulice nisu baš omiljene među djecom, no taj blagi gorki okus dolazi od velikih količina vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija, folacina i beta karotena. Samo im lagano prokuhajte, a vodi možete dodati malo maslinovog ulja i crvene paprike.
Novi komentar