« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Jedna jedina istina o crvenom mesu

Postoje samo slabi dokazi da jedenje neprerađenog crvenog mesa dovodi do raka debelog crijeva, raka dojke i dijabetesa tipa 2

Nema problema... slobodno jedite
Nema problema... slobodno jedite (Arhiva)
Više o

meso

,

crveno meso

,

svinjetina

Već desecima godina nas hrane idejom da je svinjetina loša za nas, da ima previše masti i da može znatno povećati rizik od srčanih obljenja.

Ipak, istina se na kraju probila kraj svih priča i pričica - znanstvenici koji su analizirali skoro 200 postojećih studija nisu pronašli dokaz da je to povezano. Također postoje samo slabi dokazi da jedenje neprerađenog crvenog mesa dovodi do raka debelog crijeva, raka dojke i dijabetesa tipa 2.

Vodeći autor studije dr. Christopher Murray sa sveučilišta u Washingtonu rekao je da se nada da će ovo otkriće "razjasniti konfuziju i pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o prehrani, vježbanju i drugim aktivnostima koje mogu utjecati na njihovo dugoročno zdravlje".

Meso se smatra neprerađenim ako je svježe, nije pakirano, kuhano, konzervirano ili promijenjeno od svog prirodnog stanja.

Prerađeno meso, poput slanine, kobasica i salama, modificirano je kako bi se poboljšao njegov okus ili rok trajanja, dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem.

Godinama je konzumacija crvenog mesa bila povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog visoke razine zasićenih masti. Smatra se da mast podiže razinu kolesterola lipoproteina niske gustine (LDL) u tijelu, što je dobro poznati faktor rizika za bolest koronarnih arterija.

Znanstvenici su ispitali 180 studija iz cijelog svijeta koje su se bavile određenim ponašanjem i izborom prehrane. Koristili su jednostavan sustav ocjenjivanja zvjezdicama.

Jedna zvjezdica je značila da nema povezanosti prehrane i bolesti dok pet znači da određena prehrana povećava šanse za zdravstveni problem za više od 85 posto.

Veza između konzumiranja neprerađenog crvenog mesa i ishemijskog moždanog udara, najčešćeg tipa moždanog udara, dobila je samo jednu zvjezdicu. Pronađena je veza s dvije zvjezdice između izbjegavanja povrća i bolesti koronarnih arterija.

12.10.2022. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno