Jedite intuitivno - to je nova fora ;)
Intuitivno jedenje potiče ljude da osluškuju svoje tijelo te unose one namirnice za koje osjećaju da bi im odgovarale.
Pizza, sladoled i čokolada više ne moraju biti tretirani kao grijeh i namirnice koje će poništiti sve uložene napore u zdraviji način života. Sve je što je potrebno jest drugačiji pristup ishrani, onaj u kojem slušamo tijelo i dopuštamo si istinsko uživanje.
Riječ je o intuitivnom jedenju: konceptu koji se protivi dijetama, restrikcijama i izgladnjivanju te potiče zdrav odnos prema hrani, osluškivanje svojih potreba i prepuštanje čarima omiljenih zalogaja.
Ovaj koncept predstavile su nutricionistice Evelyn Tribole i Elyse Resch 1995. godine u knjizi Intuitive Eating, manifestu posvećenom prehrani bez stresa, zabrana, planiranja i osjećaja krivnje.
Intuitivno jedenje dolazi kao kontra dijetama 21. stoljeća, koje su postale simbol paradoksa jer nakon mnogobrojnih ciklusa odricanja i borbe s kalorijama, osobe učestalo dolaze na početku (ili još veću) kilažu.
Za prelazak na intuitivnu prehranu postoje tek neka jednostavna pravila. Prva stvar koju trebate učiniti jest zaboraviti knjige o dijetama i članke koji obećavaju brzo, jednostavno i trajno mršavljenje, kako je navedeno u knjizi Evelyn Tribole i Elyse Resch.
Cilj je zaboraviti tjeskobu vezanu uz hranu i ponovno uživati u okusu: povremena poslastica ili komad pizze ne predstavljaju neuspjeh ili izdaju!
Odbacivanjem opsesije kontrolom kalorija i tjelesnom težinom, obroci postaju prilika za uživanje u hrani i jelima. Naravno, to ne znači da biste svakodnevno trebali konzumirati brzu hranu i pržene namirnice te zaboraviti prednosti voća i povrća: intuitivna prehrana postavlja kao cilj jesti bez osjećaja nelagode i slušati svoje tijelo koje učestalo šalje signale potrebe za zdravijim namirnicama.
Novi komentar