« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
STVARNO?

Jedini problem s čokoladom

Znanstvenici tvrde da čokolada nudi nekoliko prednosti i jedan nedostatak za zdravlje

Čokolada ima jednu manu...
Čokolada ima jednu manu... (Arhiva)
Više o

čokolada

Čokolada je namirnica oko koje se stvara najviše kontroverzi. Polemike o tome radi li se o grešnoj navici ili korisnom zalogaju koji pomaže zdravlju redovite su među znanstvenicima, ali i ostalim ljudima.

Nekoć je bilo popularno mišljenje da je čokolada nezdrava i da je se treba kloniti, osobito bijela i mliječna, zbog visokog sadržaja masti i šećera.

Nedavno istraživanje pokazalo je da kakao može sniziti krvni tlak i održati srce zdravim pomažući venama i arterijama da zadrže elastičnost zahvaljujući antioksidansima poznatima kao flavanoli.

Istraživači sa Sveučilišta Surrey stoga su savjetovali da ljudi jedu tamnu čokoladu jer je bogata kakaom, dok ga najpopularnije verzije mliječne čokolade sadrže vrlo malo. Tamna čokolada također djeluje kao afrodizijak jer je prepuna feniletilamina koji potiče seksualnu želju povećanjem razine endorfina.

Znanstvenici su također utvrdili da redovita konzumacija tamne čokolade može poboljšati budnost s obzirom na to da 100 grama tamne čokolade ima gotovo isto kofeina kao šalica kave. Također se vjeruje da su ljubitelji čokolade sretniji i da imaju manji rizik od depresije.

Jedenje samo nekoliko kockica čokolade dnevno čini ljude sretnijima, kažu znanstvenici. Tim korejskih znanstvenika prošle je godine proveo prvu studiju koja je dokazala da svakodnevna konzumacija čokolade pozitivno utječe na raspoloženje.

Angažirali su oko 50 ljudi koji su jeli 30 g 85-postotne ili 70-postotne tamne čokolade ili nijednu dnevno tijekom tri tjedna. Rezultati psiholoških testova pokazali su da su najsretniji oni koji su jeli najtamniju čokoladu.

Analiza fekalnih uzoraka dobrovoljaca sugerira da je čokolada povećala mikrobnu raznolikost u crijevima, što bi moglo biti mehanizam iza poboljšanja raspoloženja. Crijevne bakterije proizvode stotine neurokemikalija koje mozak koristi za regulaciju mentalnih procesa kao što su raspoloženje, pamćenje i učenje.

Stručnjaci upozoravaju da mnoge studije koje navode dobrobiti tamne čokolade nisu primjenjive u stvarnom svijetu jer se u studijama koriste dodaci kakaa, a ne čokolada koju ljudi mogu kupiti u trgovinama.

To znači da bi ljudi morali jesti veće količine tamne čokolade kako bi vrijednost nekih zdravstvenih prednosti nadoknadila dodatno unesene kalorije. Međutim, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca, moždanog udara i nekih vrsta raka poništavajući svaki mali napredak u zdravlju srca i mozga

30.07.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.07.2022. 18:12
    volim bijele čkolade
Novi komentar
nužno
nužno