« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JADNE ŽIVOTINJE

Jedemo puno previše mesa

Razvijene zemlje su počele prekomjerno konzumirati meso što ima dalekosežne posljedice za zdravlje, okoliš i same životinje

Roštilj meso
Roštilj meso (Shutterstock)
Više o

meso

,

vegetarijanstvo

,

vegetarijanska prehrana

Vegetarijanci manje štete okolišu od ljudi koji jedu mesu, a masovan prelazak na vegetarijanstvo mogao bi poboljšati život na Zemlji. Navedene provokativne teze postavio je američki pisac Safran Foer u knjizi 'Eating Animals'.

Foer je povremeni vegetarijanac. Svjestan je da je meso potrebno za zdravlje, ali tvrdi da smo ga počeli jesti u prekomjernim količinama. U knjizi apelira na odgovornost prema prirodi i upozorava na negativne strane ljudske 'ovisnosti' o mesu - opisuje katastrofalne uvjete držanja životinja, klanje na traci i posljedice konzumiranja mesa na okoliš.

>>Vegetarijanska prehrana ključ je dugog života

"Kupujemo meso koje dolazi iz intenzivnog uzgoja - 99,9% pilića, 95% svinja i 78% stoke raste u neprirodnim uvjetima, a uzgoj više doprinosi globalnom zatopljenju nego svi automobili svijeta", upozorava Foer koji navodi da se za prehranu prosječnog Amerikanca mora poklati oko 21.000 životinja.

Meso

Pate okoliš i životinje

"Fekalije tih životinja, njihova potreba za vodom, žitaricama i prostorom mijenja i zagađuje okoliš u kojem živimo. Od 1980. do 2002. se udvostručila potrošnja mesa u razvijenim zemljama. Došli smo do toga da je u pojedinim državama zamrznuti komad mesa jeftiniji od boce piva u kafiću", navodi autor knjige koja je izazvala brojne diskusije.

"Zbog naše konzumacije mesa te životinje žive u katastrofalnim uvjetima. U Americi i Europi bi ljudi bili izvan sebe da pse i mačke počnemo držati u takvim uvjetima, a normalno nam je da pilići doslovno hodaju jedni po drugima u kavezima i nikad ne izađu na svjetlo dana", zaključuje Foer koji tvrdi da bi prelazak na vegetarijanstvo mogao ublažiti problem.

Foer poziva ljude u razvijenim zemljama da meso ne jedu barem jedan tjedan u mjesecu ili nekoliko dana na tjedan. Tvrdi da je mesni obrok nekad bio luksuz te da je danas izmaknuo kontroli. Količine koje konzumiramo premašile su stvarne potrebe našeg organizma i nisu održive za naš okoliš. 

03.09.2010. 12:20:00
Novi komentar
nužno
nužno